Студенти русисти от цяла Европа изпъстриха варненските улици (снимки)

13:41, 25 сеп 15 25 248 Шрифт:
Topnovini
В пъстър градски празник се превърна тържественото шествие във Варна на участниците в ІV Европейски студентски фестивал. Млади хора от 15 държави на Стария континент се събраха в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия", за да говорят на руски книжовен език в продължение на 5 дни. 300 студенти от 30 от най-добрите европейски университети преминаха по улиците на града с транспаранти, флагове и много настроение.

Шествието тръгна от Драматичния театър "Стоян Бъчваров“ и бе предвождано от мажоретките на СОУ "Димчо Дебелянов“ и Детско-юношеския духов оркестър на Община Долен чифлик с диригент Димо Коритаров. На входа на Морската градина младите хора бяха посрещнати от заместник-кмета на Варна Тодор Иванов, който приветства присъстващите гърци, италианци, унгарци, чехи, поляци, босненци и херцеговци, румънци, немци, сърби, черногорци, грузинци, молдовци, руснаци и българи.

"Националността не е от значение, когато сме приятели и мислим заедно и в една посока!“, каза заместник-кметът и допълни: "Искрено се надявам фестивалът да се превърне в празник на приятелството, творческия обмен и популяризиране на културата на страните участнички.“

Изпълнителният директор на Фонд "Русский мир“ Владимир Кочин благодари на студентите и организаторите на престижното събитие.

По-рано фестивалният ден протече под знака на 70-годишнината от Деня на победата. Програмата започна с литературно-поетичен рецитал на студентите от Московския държавен университет, който мина под надслов "Никой не е забравен, нищо не е забравено“, и продължи с вокален конкурс с песни за Победата, изпълнени от участниците на руски език.

Студентите поднесоха венци и цветя на Паметника на загиналите подводничари в Камчия. Първият секретар на руското посолство в България Роберт Шестаков приветства присъстващите и благодари на всички младите хора за това, че пазят жива историята.

Още един нюанс към богатия на събития фестивален ден добави засаждането на дръвче в парка на Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия“ – в чест на ІV Европейски студентски фестивал.

Днес предстои тържественото награждаване на победителите в различните конкурси и тържественото закриване на фестивала. Преди това обаче студентите ще участват в практическо обучение за създаване на авторски телевизионни и радиопрограми, ще се научат да приготвят характерни блюда от българската и руската кухня, ще разберат тънкостите в изработването на български национални сувенири.

Проф. д.т.н. Константин Колин ще разкаже за информационното общество и информационната безопасност, а проф. д.ю.н. Владимир Лопатин – за иновационното развитие и интелектуалната собственост. Специален гост е руският дизайнер Андрей Перескоков, който ще проведе миниателие "Моята дреха е моят облик“.

Организатори на фестивала са Фонд "Русский мир“ и Фондация "Устойчиво развитие за България“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама