Започна принудителното извеждане на ромите от приюта във Варна

13:13, 25 сеп 15 / Общество 25 244 Шрифт:
Topnovini
66-имата роми, които бяха настанени в общежитието на СУПЦ "Анастасия Железкова" след акцията по събаряне на незаконните коптори в гетото "Максуда", трябва да освободят приюта до края на деня. Екипи на полицията и на Община Варна са пред социалното заведение, но временните му обитатели отказват да го напуснат, предаде репортер на Topnovini.bg от мястото.

Там току-що пристигна и небезизвестният ромски лидер Ридван Сали, който тези дни провокираше мургавите си събратя да излязат на протест срещу местната власт, за да защитят човешките си права. От портала на СУПЦ-то първоначално отказваха да пуснат журналистите в двора, а социални работници снимаха с телефоните си представителите на медиите. 

Местната власт предлага на циганите да ги настани до края на зимата в общинската база в местността "Баба Алино" край Златни пясъци, осигурила им е и превоз до там, но те отказват да се изнесат. Причината е, че единственото им препитание било ровенето по контейнерите в града, от което си изкарвали по 5-10 лева на ден, а разстоянието до Златни пясъци им идвало много далеч. 

Причината, която налага преместването, е подготовката на сградата за настаняването на 77 ученици на СУПЦ на възраст от 16 до 29 години. "Трябва да се съобразяваме с този факт, защото ни правят постоянни проверки от Европейската комисия", заяви Любомира Комитска, директор на Дирекция "Социални дейности" в Община Варна. По думите й ромите от Максуда нямат право на общински жилища, но от институциите им влизат в положението заради малките деца, които отглеждат.

Според Комитска базата на "Баба Алино" е много по-подходяща за настаняване на останалите без дом хора, а след изтичането на зимния сезон ще се търсят и други подходящи варианти да им бъде осигурен подслон. Тя изрази надежда, че все пак до края на деня ромските семейства, настанени в СУПЦ, ще напуснат приюта без проблеми.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама