Пловдив създаде първата винена карта в България

13:02, 25 сеп 15 / Икономика 25 333 Шрифт:
Topnovini
Пловдивският регион вече разполага с първата в страната винена карта, очертаваща туристически път на виното, съобщи зам.-кметът по култура Стефан Стоянов.

Картата е резултат от съвместните усилия на 8 винарски изби и две специализирани заведения за вино в Града под тепетата и е създадена с подкрепата на Община Пловдив.

"Пловдив и регионът е най-наситен от гледна точка на изби, лозови масиви и на традиции. Тук се прави вино от хиляди години и се произвеждат едни от най-добрите вина", заяви Стоянов. По думите му именно затова е било много важно през тази година да стартира изработването на картата и да започне популяризирането й.

През следващите 8 месеца в Пловдив ще се проведат два много големи винени форума, припомни зам.-кметът. В края на октомври т.г. в Пловдив пристигат над 250 журналисти, които се занимават с онлайн маркетинг за вино от над 30 страни от целия свят. Те ще направят дълъг уикенд с посещения на винарни и дегустации.

През пролетта на 2016 г. пък Градът под тепетата ще е домакин на изключително престижния Concours Mondial de Bruxelles, който за пръв път ще се проведе в страна от Източна Европа. Форумът ще събере над 300 участници от цял свят и топсомелиери от 5 континента. Ще бъдат представени вина от целия свят и Пловдивският регион отново ще има възможност да презентира винарските си изби.

Винената карта ще е един от основните продукти, които ще бъдат представени на Международната среща на туроператорите през ноември.

"Имаме страхотни изби, които произвеждат не само качествени вина, но и предлагат услугата винен туризъм. Надявам се, че във второто издание на картата ще има много повече винарски изби, които са се насочили към винения туризъм", сподели представителката на винарска изба "Вила Юстина" Красимира Кодукова.

"За десетте години, през които съм била председател на съюза на енолозите, освен че ограмотявахме много винолюбители се опитвахме да показваме, че дегустацията не е само фактическо пиене. Тя е и култура, и всичко това, които може да популяризира бранша по най-добрия начин", каза от своя страна Наталия Гаджева от винарско имение "Драгомир" - единствената винарна, ситуирана в самия град.

Експертите са категорични, че винопроизводството може да донесе добра популярност на региона като туристическа дестинация.

Винената карта ще се разпространява напълно безплатно в специализираните заведения, в хотелите, в туристическите информационни центрове и на други места. Първият й тираж е 30 000 бройки, готви се и второ, допълнено издание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама