Система в помощ на незрящи с голямата награда за иновации в Европейската нощ на учените в РУ

12:57, 25 сеп 15 25 290 Шрифт:
Topnovini
Система, която позволява на хората с нарушено зрение да се ориентират в пространството с помощта на различни светлинни източници, спечели първата награда в конкурса „Светлината в картини, образи и слово“, посветен на Международната година на светлината, съобщават от РУ "Ангел Кънчев".

Автор на разработката е докторантът във Факултета по електротехника, електроника  и автоматика в Русенския университет, маг. инж. Явор Стефанов. Той получи наградата си от ректора на Русенския университет, чл.-кор. проф. Христо Белоев при откриването на десетото издание на Европейската нощ на учените.

Конкурсът „Светлината в картини, образи и слово“ беше обявен в три категории – иновативни разработки, художествена фотография и поезия и проза. Ана Димитрова, която работи като оптик в Русе, заслужи две отличия - първо място за фотография и трето място за литературните си творби, които представи пред журито.

Дванайсетокласничката от Английската гимназия в Русе, Мартина Милкова, се класира на второ място в категорията „Художествена фотография“, а третата награда отиде при студентката от Химикотехнологичния и маталургичен университет в София, Росица Стойкова.

Студентката във Факултета по природни науки и образование, Миглена Цветкова е победител в конкурса в категория „Поезия и проза“, а второто място е за засл. доцент Живодар Душков. В тази категория журито присъди още една трета награда, на Станимир Станев, който е асистент във филиала на Русенския университет в Силистра.

Десетото издание на Европейската нощ на учените в Русенския университет започна с откриването на изложбата „От свещите до фотоволтаиците“. В нея са подредени разработки на учени от различни факултети, постери и съвременни средства за осветление.

Проф. дфн Иван Лалов от Физическия факултет на Софийския университет, който е и председател на Подпрограма „Оптиката и науката за светлината в годината на светлината“, приветства участниците в Нощта на учените в Русе с думите: „Науката трябва да предоставя информация за хората и събитие като Нощта на учените изпълнява точно тази роля. Но науката трябва да носи и радост от съприкосновението с нея, не само за тези, които я създават, но и на тези, които се интересуват от нея и ползват резултатите от изследванията“.

Учени от различни университети и специалисти с практически опит обсъждаха темата „Светлината в науката и практиката“. В „научното кафене“ те дискутираха използването на светодиодните осветители и слънчевата светлина като двигател, управлението на осветлението и светлинния дизайн.

В 12 ч. Русенският университет отвори лабораториите си за ученици от професионалните гимназии в града. Младежите участваха в открити уроци за приложението на светлината.

По- късно през деня предстоят Академия на скритите таланти и Панаир на идеите, а вечерта от 17 ч. в Канев Център е концертът „Светлинен калейдоскоп“, организиран за академичната общност, гражданите и гостите на Русе. Празничният концерт е със звездното участие на русенци от три поколения – Тереза Тодорова, Дивна и Валди Тотев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама