Половината от фирмите в туризма са в сивия сектор

12:31, 25 сеп 15 / Общество 25 425 Шрифт:
Topnovini
„За съжаление туризмът е сред отраслите с най-голям дял на сивата икономика, който според някои анализи достига 50%“.Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на кампания за борба със сивата икономика, инициирана от КРИБ и КНСБ, предаде репортер на София Topnovini.bg. Кампанията е под мотото „Бизнесът на светло за по-добро бъдеще“.

Ангелкова посочи, че за първите 7 месеца на годината БНБ е отчела, че приходите от международен туризъм в България са около 3 млрд. лв., въпреки трудния летен сезон. Тя постави въпроса какви биха били тези цифри, ако целият сектор е изваден на светло. При акция "таен клиент" през изминалия сезон е установено, че хотели, които отчитат една трета заетост, на практика нямат дори и едно свободно място.

Министърът на туризма каза още, че с приемането на Наредбата за организацията на единната система за туристическа информация е поставена първата крачка за изсветляване на сивата икономика в сектора.

„За да можем да продължим процеса, подготвяме промени в Закона за туризма, които да позволят чрез ЕСТИ да се обменя информация по защитени канали между местата за настаняване, общините, Министерството на туризма, НАП и МВР.“, допълни министър Ангелкова.

По думите й по този начин ще бъде възможно в момента на регистриране на даден турист, всички ангажирани институции да разполагат с нужната им информация. Подобно законово изискване има и в момента, но то често не се спазва или информацията се подава с голямо забавяне, защото се обработва на хартия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама