15 нарушители за седмица при проверки на Митница Русе на казаните за ракия

12:23, 25 сеп 15 / Крими 25 274 Шрифт:
Topnovini
Митница Русе е започнала акция по проверка на специализираните малки обекти за дестилация (СМОД) на етилов алкохол - т. н. казани за изваряване на ракия.  В момента активно се изваряват сливовите и плодовите ракии. Само за последната седмица на територията на митницата, която обхваща регионите Русе, Разград и Силистра, са проверени общо 38 регистрирани обекта, съобщават от Агенция Митници. 

Установено е, че 13 от тях не спазват изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове. В някои от обектите са констатирани повече от едно нарушения, съставени са общо 15 акта. Масово казанджиите и производителите на домашна ракия не спазват изискването чл. 126, ал. 1 от ЗАДС за попълване на справка-декларация преди започването на дестилационния процес.

С този документ производителят удостоверява, че подготвеният за дестилация материал е негово производство и декларира количеството на материала. Това е гаранция за коректно изчисляване и плащане на акцизната ставка. За производството на до 30 литра етилов алкохол за домашно потребление законът предвижда намалена акцизна ставка от 2.20 лева на литър. 

Обикновените оправдания на нарушителите са: „документацията е в счетоводителя", „тъкмо сядах да я пиша...", „клиентът е неграмотен, не може да си я попълни...", „отидох да хапна и се канех след това да я свърша тази работа..."

На практика липсата на тази справка-декларация дава възможност за злоупотреби, като собствениците на казани дори и да начислят и съберат акциза от производителя, могат не го отчетат на държавата и няма документ, който да ги уличи в некоректност. Предвидената санкция за нарушения по чл. 126, ал.1 от ЗАДС е от 500 до 2000 лева.  

Законодателят е дал и възможност за споразумение при доброволно изплащане на наложената глоба, когато това е първо нарушение. В такива случаи се прилага минимума на санкцията,  който е 500 лева.  Към този момент вече четирима от нарушителите са се възползвали от правото си на споразумение и са заплатили глоби в размер общо на 2000 лева, съобщават още от Агенция Митници. 

Освен планираните проверки по регистрираните СМОД, служители на Митница Русе извършват проверки и по сигнал за нелегално изваряване на ракия. Открити и иззети са два нерегламентирани казана в частни домове. И в двата случая инспекторите са ги заловили в момент на извършване на дестилация. 

От началото на годината до септември на територията на Митница Русе са задържани общо 1 527 литра ракия, част от която е конфискувана в момент на незаконно производство, а друга част е иззета поради липса на документи за произход и платен акциз.

Акцията на Митница Русе продължава и през следващите месеци, тъй като се очаква засилено производство на домашни ракии заради прогнозираните рекордно големи добиви от грозде през тази година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама