Васко Кеца озвучава безплатно варненската Съдебна палата (обновена)

12:07, 25 сеп 15 / Общество 25 211 Шрифт:
Topnovini
Песента "Синева" на Васил Найденов пречи на работата на Варненския окръжен и апелативен съд, разконцентрира всички участници в заседанията и дори влиза в аудиозаписите на съдебните процеси. Причината за необичайното озвучаване в храма на Темида е т. нар. "пеещ фонтан" на площад "Независимост", който започна да дразни все повече варненци, особено живеещите и работещите наблизо. Още по-смущаващо е, че някои видеопрозорци в YouTube, отразяващи водно-музикалната атракция, са заглушени поради "неуредени авторски права".

След като през последните седмици замислената като атракция модерна система бе предпочитано място за снимки и клипчета, положението вече започна да се променя. Репортерска проверка на Topnovini.bg показа, че особено във вечерните часове силният звук, идващ от фонтана, е прекалено натрапчив, което в съчетание с лошата акустика, въздейства дразнещо и отблъскващо.

"Свиква се някак, но определено пречи и клиентите се възмущават”, споделиха сервитьори от разположени край водния атракцион заведения за хранене. "Тази музика е много силна и еднотипна, а и няма почти нищо българско”, коментираха девойки, избрали да вечерят в една от близките пицарии.

Пеещият фонтан пречи и на живеещите в кооперациите, разположени край площада, както и на нормалната работа на магазините. "Шадраванът буквално гърми, пък и едва ли тази класическа музика подхожда точно на този фонтан”, коментираха граждани. По думите на варненец водната атракция е "излишно изхвърляне" и създава по-скоро неприятно усещане, отколкото да носи някакво удоволствие на минувачите.

Гражданите се надяват общината да вземе мерки и в най-скоро време да се погрижи озвучаването на фонтана да стане по-ненатрапчиво, така че да не пречи на никого. Сред предложенията е силата на звука да се намали, а пращящите тонколони да се ремонтират или сменят. Засега няма сведения от Регионалната здравна инспекция във Варна да са правили шумови замервания край шадравана, които да установят дали децибелите са в допустимите нива.

Topnovini.bg прави безуспешни опити да се свърже за коментар по въпроса с авторските права на музикалните произведения, ползвани при озвучаването на "пеещия" фонтан. Ресорният заместник-кмет Пламена Маринова не отговаря на служебния си телефон. Главният юрисконсулт на Община Варна - Димитър Кискинов - заяви, че никой не е съгласувал проекта с Правната дирекция и че колегите му можели да се намесят само ако има заведено дело по Закона за авторските и сродните му права.

Пеещият фонтан на площад "Независимост” е изграден по проект "Естетизация и модернизация на пешеходни зони и зони за обществен отдих на град Варна”. Тъй като файлът, даващ информация за проекта на сайта на Община Варна, не е никак изчерпателен, Topnovini.bg се свърза и с общинския отдел "Програми и проекти”, откъдето отказаха да коментират въпроса за авторските права.

От Сдружението за колективно управление на авторски права увериха, че от Община Варна изплащат авторски възнаграждения, както и че договорът им с "Музикаутор" е сключен още преди фонтанът да бъде пуснат в експлоатация. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама