52-метров роторен багер строят в „Мини Марица-изток”

11:31, 25 сеп 15 / Икономика 25 308 Шрифт:
Topnovini
„Работи се по изграждането на нов компактен багер в „Мини Марица-изток”, съобщиха от въгледобивното дружество. Дейностите по договора с чешката инженерингова фирма НОЕН, сключен през 2014 година, включват разработка на идеен и работен проект, доставка на всички части, монтаж, настройки и въвеждане в експлоатация на роторен багер K 400. Заради мащабите на багера, изпълнението на договора се осъществява по предварителен график.

Ще бъде създадена уникална за страната машина. Дължината на багера ще бъде 52 метра, широчината 15 метра и височината 14 метра. Диаметърът на роторното колело ще бъде 8 метра, а теглото му достига 680 тона.

 „Въпреки ликвидната криза, в която се намира дружеството през последните години, ръководството никога не е спирало да мисли за обновяването на тежкото минно оборудване. Основните машини, с които работим за добив на въглища и и за откривка, са технологично и физически остарели. Новият роторен багер ще облекчи значително работата ни по осигуряване на стабилитета на водeнe на минните работи в южната част на рудник „Трояново-север”. С тази инвестиция поемаме глътка въздух в дългосрочен план”, заяви изпълнителният директор Андон Андонов.

  Предвижда се новият багер да работи за изземване на вторичната откривка от вътрешното насипище на рудник „Трояново-1”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама