Паметникът на граничаря във Варна е реставриран

10:33, 25 сеп 15 / Култура 25 303 Шрифт:
Topnovini
Паметникът на граничаря в Морската градина на Варна вече е ремонтиран и реставриран. През последните години той бе напълно занемарен – с олющена мазилката и надраскана фасада.  Като част от инициативата на Община Варна за възраждане на войнишките паметници в града, през пролетта на т.г. започна ремонт на паметника.

След кореспонденция с  Министерството на отбраната бе избрана лицензирана фирма за реставрация на паметници, експерти от която започнаха работа по възраждане на обекта, с помощта на служители от дирекция "Култура и духовно развитие“.

Прецизно бяха премахнати компрометираните участъци от боя и мазилка до достигане на здрава основа, почистена и ретуширана бе пластичната украса, освежена бе централната паметна плоча, а надписът бе отново позлатен. Прекрасният възобновен бял цвят на паметника се дължи на специалната боя, положена върху грунд.   Паметникът на граничаря е открит през 1918 година.  В продължение на повече от 25 години той е бил любимо място на жителите на града и един от най- посещавани паметници, тъй като бил единственият, посветен на войните за Обединението на България. Монументът е бил изграден в памет на загиналите офицери, сержанти и войници от 15-та Погранична дружина на варненския "Осми пехотен Приморски полк“,  чийто граничен пост се намирал недалеч от монумента и понастоящем е Природонаучен музей.

След 1944 г. паметникът е бил изоставен, забравен и отдаден на разрухата. През 1989 г. патриотично възпитани варненци с помощта на общината ремонтирали паметника, а скулптори реставрирали композицията на граничаря с кучето, създадена от Кирил Шиваров.

Днес, 100 г от началото на Първата световна война и 97 г. от неговото освещаване, Паметникът на граничаря е отново с чиста и монументална красота.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама