БНБ очаква по-нататъшна консолидация на банките в България, повишава прогнозата си за икономиката

10:12, 25 сеп 15 25 424 Шрифт:
Topnovini
 Българската народна банка (БНБ) очаква по-нататъшна консолидация на банките в страната и повиши прогнозата си за икономическия растеж през за тази и за следващата година. Това заяви подуправителят на БНБ Калин Христов в интервю за агенция „Ройтерс“, по време на организирания от нея "Инвестиционен форум за Източна и Централна Европа" в София.

Българските банки вероятно ще претърпят по-нататъшна консолидация и онези с пазарен дял от над 5 процента ще бъдат особено привлекателни за купувачите, прогнозира Калин Христов.

"Определено знаем, че ще има силно търсене на банки, които имат около 5 процента пазарен дял", казва Христов в интервюто.  Подуправителят на българската централна банка отбелязва, че предвид слабия ръст на кредитирането и увеличаването на регулациите в цяла Европа единственият начин да се спечели от капитал е уедряването. "От пазарни сведения знаем, че някои хора имат интерес, но това ще бъде разгласено след време", допълва той.

По думите на Христов българската икономика се е представила по-добре от очакваното през първата половина на тази година, в резултат на което БНБ повиши прогнозата си за икономическия растеж (за 2015 г.) до 2,2-2,3 процента от първоначалните 1,8 процента. "За следващата година имаме прогноза от 2,4 процента, която се основава главно на по-силното частно потребление, и ние отчитаме по-силно държавно потребление. Ние регистрираме също така леко повишаване на инвестициите", заявява Калин Христов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама