Започна обезопасителна операция заради разлив на сярна киселина в Смядово

09:57, 25 сеп 15 25 472 Шрифт:
Topnovini
Районна дирекция ”Пожарна безопасност и защита на населението”- Шумен  е привела в действие план за защита при промишлени аварии, след получен сигнал за теч на сярна киселина в района на бившите военни заводи в Смядово, съобщават от Областната дирекция на МВР в Шумен.

Сигналът е получен от директора на РИОСВ- Шумен в 13.18 часа вчера. Установено е, че  течът е от корозирала цистерна, разположена на площадка в района на бившите химически заводи в Смядово, и към момента киселината се разрежда с вода до достигане на безопасна концентрация.

Няма опасност за населението, категорични са експертите от “Пожарна безопасност и защита на населението”.

От ГД “ПБЗН” са изпратили допълнителни сили и средства – специализирани автомобили, цистерни и помпи от София, Велико Търново, Русе, Варна и Бургас.

След вторичен оглед ще бъде решено дали да бъде претоварена в друг контейнер, или ще се прави неутрализация на киселината.

На място всеки момент ще пристигне  ст. комисар Красимир Шотаров, Директор на дирекция “Оперативни дейности” към Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”.

По разпореждане на областния управител Донка Иванова е сформирана работна група и са набелязани мерки по обезопасяване и спиране на теча.

Веднага е разпоредено и са взети проби за анализ на водата от река Смядовска, от кладенците в близост до реката и от река Брестова, в която се влива  река Смядовска, информираха от Областна управа. Взето е решение и веднага е отворен изпускателят на язовир Качица с цел повишаване на нивото на водата в река Смядовска до достигане на безопасна концентрация на изтичащата в реката киселина.

По разпореждане на управителя на ВиК Светлозар Дамянов екипи от лабораторията на дружеството извършват замерване на киселинността на водоизточниците на всеки два часа. По данни от 20.00 ч. на 24 септември пробите от шестте водоизточника, които захранват град Смядово, показват киселинност в нормите. В нормите са и резултатите от шахтовите кладенци, от които захранват с вода селата Янково и Бял бряг.

Резултатите се потвърждават и от пробите на водата от 8.30ч. днес и няма опасност за населението. 

Topnovini.bg припомня, че от десетина дена реката в града тече с жълт цвят, а в близост до водата се усеща остра неприятна миризма.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама