Приключи първият етап на проекта за реконструкция на ВиК мрежата и ПСОВ в Разград

09:19, 25 сеп 15 / Общество 25 479 Шрифт:
Topnovini
Приключи първият етап на проекта „Доизграждане, реконструкция на съществуващата канализационна и водопроводна мрежи и пречиствателна станция за отпадни води в Разград“. Изпълнените по проекта дейности бяха отчетени на заключителна пресконференция от ръководителя му инж. Недим Тахиров.

Бенефициент е община Разград, а асоцииран партньор „Водоснабдяване- Дунав” ЕООД. Общата стойност първия етап на проекта е 602 771 лв. с ДДС, а срокът на изпълнение е до 30 септември.

През първия етап е направено пълно обследване и установяване на текущото състояние на ВиК мрежата и пречиствателната станция за отпадни води в Разград. Изготвени са инженерно-геоложки и хидроложки проучвания, както и план-програма за управление на утайките от пречиствателната станция.

В рамките на проекта е изработен идеен проект, с който може да се кандидатства по европрограми.

Идейният проект за водоснабдяването включва запазване на съществуващите външни водоснабдителни съоръжения, обособяване на нови зони във връзка с бъдещото разрастване на града, както и пълна реконструкция на амортизирани водопроводи. Общата дължина на водопроводната мрежа на община Разград  е 117 471 м., като дължината, подлежаща на реконструкция е 103 954 м. Предвижда се да се изгради 9109 м. водопроводна мрежа на стойност 2 484 777 лв. без ДДС.

Основните принципи при конструиране на канализационната мрежа са запазване на съществуващата схема на града,  както и оптимизирането й, използване на тръби с по-добри хидравлични параметри и включване на нови територии.

При налична канализационна мрежа с дължина 94 955 м. на реконструкция през първия етпа подлежи над 9 хил. метра, а на втория етап се предвижда и изграждане на още близо 42 000 м. Средствата, необходими за изпълнение нна първия етап са в размер на 8 153 485 лв.

В проектния капацитет на пречиствателната станция са предвидени за приемане и пречистване отпадните води от Разград, селата Стражец и Гецово, Гарова зона Разград и „Амилум”. Подготвена е и необходимата документация за възлагане на обществени поръчки. Рехабилитацията на ПСОВ е с проектна стойност 12 143 000 лв.

Вторият етап на инвестиционния проект ще включва самото му реализиране. Срокът за изпълнение е 15 месеца, а максималната стойност 34 265 225  лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама