Борисов обвини "медии бухалки" за скандала с "горещата точка"

08:41, 25 сеп 15 / Общество 25 244 Шрифт:
Topnovini
Проблемът на Европа не зависи от Европа. Трябва да седнат Русия и САЩ да се разберат за тази криза с бежанците. Ако те не се разберат както направиха за Иран, само лоши неща ще се случват оттук нататък за Европа. Страхувам се, че можем да се превърнем във фронтова държава. Това каза в ефира на бТВ премиерът Бойко Борисов.

„Положих всички усилия в Европа да чуят за нашите страхове и притеснения. Но има едни медии бухалки, които сами си раздухват скандала. Който е искал да чуе, е чул. Вчера обясних по няколко пъти“, коментира премиерът по повод разразилия се вчера спор около това дали България е поискала да стане т.н.  "гореща точка" за бежанците.

Борисов посочи, че е казал пред Европейския съвет какво би станало ако не вземат политически мерки и ако не се реши въпросът  с бежанската вълна. Борисов обясни, че е е предложил създаването на зони за сигурност в родните държави на бежанците, които да бъдат охранявани от армии от Европа или САЩ.

„В територии, в които да учат и да живеят. Да плащаме да ги задържим там. Да се реши въпросът в Сирия и те да се върнат обратно по домовете си. Пълно разбиране намерихме в това предложение. Обясних на Меркел всичко това с проблемите и страховете на България и за стотиците хора по границите ни. Тя затова каза, че Европа ще ни помогне“, каза премиерът.

Борисов подчерта обаче, че помощ от ЕС не е искал, защото в момента нямало нужда от това. Той обаче извади писмо от турския премиер, в което Давутоглу изразява притеснение, че Турция вече не може да поеме бежанската вълна и, че скоро се очаква към Европа да тръгнат още около 8 млн. мигранти.

„Загрижеността на ЕС е огромна и както беше отчетено-„сега започва“. Пазим надеждно границата. За това потока минава през Турция и Гърция. Аз се притеснявам. Правим всичко възможно със службите да охраняваме границите, но това е вълна. Успяваме за сега да я подпрем, но ако стане толкова голяма тази вълна от над 11, 12 млн. не знам как ще я удържим“, каза Борисов.

По думите му затова е важна подкрепата на Европа. Той обясни, че хората няма защо да се притесняват ако България стане гореща точка за бежанците. Борисов обясни, че горещите точки са центрове, в които легалните имигранти влизат и живеят временно. Там те чакат да им се разреши да отидат в друга страна.

„Дай боже да не ни се налага да ни дават пари. Не им искаме милиардите, ние искаме този проблем да спре. Както в Гърция и Турция имат сухопътна граница и ние сме като тях. За това го повдигнах пред Европейския съвет. Не дай боже тази вълна да удари в нашите граници ще имаме тяхната подкрепа“, каза още министър-председателят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама