Добрич чества 75 г. от възвръщането на Южна Добруджа към България

08:29, 25 сеп 15 / Общество 25 326 Шрифт:
Topnovini
Жителите на Добрич отбелязват днес празника на града и 75 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на Майка България. След 27 години на чуждо владичество Добруджа отново става българска. На 25 септември 1940 г. градът посреща българските освободителни войски, начело с генерал-лейтенант Георги Попов, който става и първия генерален управител на новоосвободените земи.

Денят на Добрич се чества на 25 септември от 1990 година, когато с Указ на президента на Република България е възстановено старото име на града - Добрич. 

Празничните прояви в Добрич започват по традиция в 9 ч. с тържествен ритуал – панихида във Военното гробище-музей, с участието на представителни части на Военноморските сили – Варна. С минута мълчание и полагане на венци и цветя ще бъде отдадена почит към загиналите в Добричката епопея от септември 1916 г. и към героите, посветили живота си на свободата на Добруджа. От 9 ч. до 10 ч. ще бъдат поднесени цветя пред паметни плочи, паметници и мемориални комплекси, свързани с историята на България и на добруджанския край.

В 10.30 ч. в голямата концертна зала „Добрич” започва тържественото заседание на Общинския съвет, посветено на празника на града. На празничната сесия ще бъде обявен тазгодишният носител на званието „Почетен гражданин на Добрич”. С престижното отличие тази година е удостоена Кристалина Георгиева – заместник-председател на Европейската комисия и еврокомисар.

Празничната програма през деня е наситена с много културни прояви. В 11.30 ч. на сцената на пл. „Свобода” държавен куклен театър „Дора Габе” ще представи спектакъла „Червената шапчица”. Час по-късно на площада започва фолклорен концерт с участието на ученически и детски фолклорни ансамбли. Концерти ще има и в градския парк „Свети Георги” в следобедните часове. В 17.00 ч. в парка започва концерт на стари градски шлагери и патриотични песни под мотото „Прегръщам те, Добрич!”, а в 18.00 ч. в градския парк ще звучат изпълненията на Духовия оркестър на град Добрич.

Кулминацията на празничните прояви е от 19.00 ч. на площад „Свобода”, когато започва големият празничен концерт „Здравей, Добрич!”. В него ще се представят млади музикални дарования, поп и рок изпълнители, младежки групи и танцови формации. Концертът ще завърши с празнични илюминации.

Днешният ден е обявен за празничен и неприсъствен за работещите на територията на Община Добрич с решение на Общинския съвет. Според заповед на кмета, той е и неучебен за училищата в града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама