Със среща на поколенията Музикалното училище в Пловдив отбелязва 70-годишен юбилей

07:36, 25 сеп 15 / Култура 25 358 Шрифт:
Topnovini
Бивши и настоящи възпитаници и учители се събират днес на голяма среща на поколенията по повод 70 години от основаването на Националното училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" (НУМТИ)

Срещата започва в 16 часа в двора на училището, а половин час по-късно ще бъде открит барелеф на маестро Добрин Петков. В 17 часа тръгва шествието на поколенията, което ще мине по Главната улица, ще спре край сградата на Община Пловдив и след това ще се отправи към крайната си точка - Дома на културата "Борис Христов", където от 18 часа започва празничен юбилеен концерт с вход свободен.

Историята на НУМТИ "Добрин Петков" е прелюбопитна.

В края на 1944 г. в Пловдив е сформиран Комитет за културно издигане на града. Една от целите му е откриването на нови учебни заведения и създаването на симфоничен оркестър. Средствата се събират на местно ниво, без да се разчита на субсидии от страна на държавата.

Видният пловдивски адвокат и общественик Никола Янев пише в спомените си: "Министърът на народната просвета признаваше необходимостта в Пловдив да бъде открито музикално училище, той обаче отказа да отдели средства, защото в бюджета на държавата нямало предвидени кредити за откриване на ново музикално училище.

Тогава културният комитет се намеси и заяви, че е готов и съгласен да поеме изцяло издръжката на училището, докато се предвидят необходимите средства в бюджета на държавата. Казахме, че пловдивските граждани искат училището да се открие още сега, за да не се забавя повече културното и музикалното развитие на града.

При това положение министърът капитулира. На 27 март 1945 г. той издаде заповед, с която разреши на културния комитет да открие в Пловдив частно средно музикално училище.

Първата учебна година на музикалното училище беше тържествено открита от мен като председател на културния комитет на 24 септември 1945 г. в сградата на ул. "Цар Асен" №10.

През следващата 1946 г. държавата пое изцяло издръжката на училището и тогава то стана държавно. Така се създаде Пловдивското музикално училище".

От 1995 г. училището носи името на един от най-големите български музикални творци - Добрин Петков, който дълги години е главен диригент на оркестъра на Филхармонията и Операта в Пловдив. През 2004 г. е преименувано в Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама