Под знака на светлината ще премине десетата Нощ на учените в Пловдив

07:21, 25 сеп 15 25 433 Шрифт:
Topnovini
На Годината на светлината е посветена юбилейната десета Нощ на учените, която се открива днес в Пловдив. Организатори са четири висши училища от Града под тепетата - ПУ "Паисий Хилендарски", Медицинският университет, Университетът по хранителни технологии (УХТ) и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ).

Официалното откриване е в 17 часа в 6 аудитория на ПУ, а въведението в Нощта ще бъде представяне на книгата "Хора на науката. Университетът като убежище на мисълта". Тя е сборник с интервюта с пловдивски учени, които отговарят на едни и същи въпроси - за академичното поприще, за учителите на днешните учени, които са ги вдъхновили в началото, дали днес е време за наука и т.н.

Гост на университета ще бъде младият и талантлив български диригент Йордан Камджалов. Срещата разговор с него (от 17.30 ч. в 6 аудитория) е на тема "Наука, изкуство, философия: пътища към хиперпотенциала на човека". Аудиторията ще научи как Йордан става първият българин, приет да учи дирижиране в една от най-престижните музикални академии в света - Берлинската, и защо НАСА кръщава астероид на негово име, обясни доц. Петя Бъркалова, която заедно с д-р Весела Казашка е координатор на проекта за ПУ. Тя уточни, че срещата е от типа "открита катедра" и гостите ще имат възможност да задават въпроси, които ще развият разговора спонтанно.

Университетът организира и изложба с любителски фотографии от националния фотоконкурс "Когато има светлина". Победителите ще бъдат наградени между 19.30 и 20.30 ч. в 6 аудитория. Във фотоконкурса бяха поканени да участват хора от всички възрасти. Тъй като 2015 г. е Международната година на светлината, организаторите вярват, че във всеки човек има един "учен" и един "художник", който може с езика на фотографията да сподели своя поглед към светлината. Фотографиите бяха публикувани във Фейсбук и първите 20 от тях по брой харесвания оформят фотографска изложба. Постерите ще бъдат изложени на открито в западния двор на университета от 25 до 30 септември.

Нощ на учените е "мрежово" събите, провежда се по едно и също време в около 300 града в цяла Европа и по света по проект "Европейска нощ на учените 2015" - K-TRIO 2 (Researchers in Knowledge Тriangle). В България в програмата ще се включат градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. Надсловът за втора поредна година е "Учените в триъгълника на знанието".

Специален акцент в програмата на пловдивските висши училища е поставен върху Годината на светлината. Проектът K-TRIO 2 се финансира от Европейската комисия по дейностите "Мария Склодовска-Кюри" на програма "Хоризонт 2020", уточни д-р Весела Казашка.

Медицинският университет и Университетът по хранителни технологии също участват активно и атрактивно в юбилейната Нощ на учените. В своята програма те са подготвили среща-разговор на тема "Мисия преподавател в МУ- Пловдив", дебат "Книжката или мишката - реален или виртуален университет?", благотворителен базар и фолклорни изпълнения, изложба на продукцията на успешни фирми на бивши възпитаници на УХТ, както и пътуваща академия под надслов "Кой иска да бъде изследовател".

За поредна година студенти и преподаватели от АМТИИ ще дефилират от Стария град до Римския стадион между 19 и 19.30 ч., а от 20 ч. на Римския стадион започва фолклорният концерт "Нека искри светлина", с шедьоврите на българския музикален и танцов фолклор. Изпълнители са академичният ансамбъл на АМТИИ с ръководител проф. акад. Милчо Василев, а за зрителите е предвиден открит дансинг.

Финалът на Нощта ще бъде озарен от светлинното шоу "Еволюция на светлинните технологии". На Римския стадион преподаватели и студенти от Физическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски" ще демонстрират удивителните лица на светлината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама