130 000 лева усвоени по инициатива „Да пазим Плевен чист и приветлив през цялата година“

07:12, 25 сеп 15 / Общество 25 302 Шрифт:
Topnovini
130 000 лева от бюджета на община Плевен, са усвоени по инициативата „Да пазим Плевен чист и приветлив през цялата година“. Това заяви на пресконференция общинският съветник професор Константин Мутафчиев.

Той уточни, че инициативата стартира преди малко повече от две години по негово предложение, а основната й цел е да създаде устойчив модел на взаимодействие между администрацията и местното население, за развитие на гражданската инициатива, опазването и разкрасяването на града.

При внесеното предложение, членовете на Общински съвет-Плевен приеха да финансират 75% от гражданските инициативи със средства от бюджета, а с 25% да участват предложилите конкретната идея.

Професор Мутафчиев разкри, че за времето са постъпили общо 116 предложения, от които са одобрени 100, а всеки един от проектите е получил субсидия в размер 500 – 5000 лева.

По-голямата част от предложенията са били внесени от представители на етажната собственост в жилищни блокове. Обичайните проекти са озеленяване на междублоковите пространства, засаждане на нова растителност, подмяна на тротоарни плочки, монтаж на нови пейки.

По мнението на общинския съветник, инициативата носи видима полза за града и трябва да продължи съществуването си. Проф. Константин Мутафчиев сподели, че за следващата година общината би трябвало да предвиди бюджет от поне 250 000 лева по този проект.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама