Русе– домакин на националната кампания #Откривай България

06:24, 25 сеп 15 / Общество 25 272 Шрифт:
Topnovini
Националната кампания #ОТКРИВАЙ БЪЛГАРИЯ е част от събитията, свързани с предстоящия международен песенен конкурс Детската Евровизия, който ще се състои на 21 ноември в София. В кампанията, посветена на 13-то издание на събитието се включват 13 български града: Белоградчик, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Казанлък, Ловеч, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен.

Целта на кампанията e да повиши интереса към детското творчество и предстоящото издание на Детската Евровизия 2015, да разкрие пред Европа красотата и културата на страната.

На 26 септември, събота, във всеки от градовете- домакини на кампанията #ОТКРИВАЙ БЪЛГАРИЯ известен художник, съвместно с деца от региона ще нарисува една от природните или историческите забележителности на своя край, съобщават още организаторите.

Всяка от картините ще бъде своебразна покана на българските деца към техните европейски приятели – участници в Детската Евровизия 2015, да открият красотата, историята и гостоприемството на страната ни. Творбите ще бъдат подредени в пътуваща изложба, която ще бъде представена в България и Европа.

Събитията във всичките 13 града ще започнат в  11:00 часа, а Българската национална телевизия ще направи зрителите съпричастни със случващото се в страната.

В центъра на Русе, художничката Соня Чурова ще нарисува картината, която ще представя уникалните старинни сгради на дунавския град. В събитието ще вземе участие и българският представител в тазгодишното издание на Детската Евровизия – 12-годишната русенка Габриела Йорданова.

Соня Чурова е родена през 1968 г. в гр.Русе. Член е на групата на художниците в Русе. Известна е със скулптурните си творби от бронз и шамот и с рисунки и картини в смесена техника. Нейни творби са притежание на Музея за модерна графика в Гиза, Египет, на Музея за графично изкуство в Шамалиер, Франция, на частни колекции в страната и чужбина.

Участва в редица международни биеналета на графиката и рисунката във Франция, Полша, Япония, Италия и др. Носител е на първа награда от Международния конкурс за рисунка в Полша, 2010 г., на поощрителна награда от Международен карикатурен конкурс в Сирия, 2010 г. и на втора награда за шарж в Биеналето за карикатура в Толентино, Италия, 1994 г.

Има редица самостоятелни изложби в България и в чужбина. Соня Чурова вече 10 години успешно ръководи ателие в център „Милосърдие“ в Русе, където работи с малчугани със сензорни и двигателни нарушения. Благодарение на занимателните игри те успяват да преодолеят проблеми в опорно-двигателната система и концентрацията.

През последните 12 години Соня Чурова е ръководител на клуб по рисуване и приложно изкуство в Лятната академия за деца и младежи, която ежегодно организира Общински Младежки дом – Русе.

В дните на Детската Евровизия в пространствата на „Арена Армеец” ще бъде открита изложба с творбите, създадени в рамките на кампанията. Консултант на инициативата е известният български художник Иван Яхнаджиев, който ще нарисува и картината на София. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама