Бежанският поток продължава, дори и Турция да създаде буферна зона в Сирия, смята експерт

23:49, 24 сеп 15 / Общество 25 335 Шрифт:
Topnovini
Бежанският поток няма да престане, дори и Турция да успее да създаде буферна зона на територията на Сирия, каза експертът от Българското геополитическо дружество Иво Иванов в ефира на програма „Хоризонт” на БНР. Той добави, че ако до края на зимата не бъде решен сирийският конфликт, Европа ще я очаква нова голяма бежанска вълна.

От писмото, което премиерът Бойко Борисов е занесъл в Брюксел на турския си колега Давутоглу, става ясно, че Турция се надява на помощта на европейските държави и ООН, за да получи мандат и финансова подкрепа за създаването на буферна зона на територията на Сирия. Там трябва да бъдат задържани бежанците и да им бъдат създадени условия, за да останат, докато конфликтът се разреши, обясни Иванов, като допълни, че „Турция има такъв план от 4 години и щеше да го направи досега, ако можеше”.

Експертът определи южната ни съседка като „страна агресор, която окупира друга страна”, ако тя нахлуе в зоната за сигурност от 35 до 100 км, както се предвижда, независимо дали ще стане с мандат на ООН или не. Тогава Турция ще трябва да изпълнява Женевските конвенции за защита на цивилното население по време на война, а съседката ни не може да издържи това, защото операцията е доста скъпа.

По думите на Иванов страната обаче не иска да влезе сама вътре, а с мандат на ООН. „Турция се надява, че при започналия активен диалог между Русия и САЩ, Москва ще даде своята благословия за такава частична операция. Дори и Турция да създаде тази буферна зона, тя няма да успее да задържи бежанците”, каза още той.

По повод идеята за създаването на центрове за регистрация на мигранти или т.нар. "горещи точки" експерът обясни, че „тезата на премиера Борисов е била, че България изпълняваме всички задължения на Шенген, без да е част от Шенгенското пространство”. Той обясни, че разходите на Гърция и Унгария за охрана на външната граница на Европейския съюз, които са част от Шенген, се поемат от хазната на Съюза, а разходите на България се поемат от държавния бюджет. В тази връзка Борисов е настоял страната ни да бъде призната за „гореща точка“, „защото на практика изпълняваме всички задължения като външна граница на ЕС”, коментира още Иванов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама