Сивата икономика у нас е развита основно в търговията на дребно и туризма

23:09, 24 сеп 15 / Общество 25 423 Шрифт:
Topnovini
Търговията на дребно и туризмът са "най-сивите" икономически сектори в страната, каза финансовият министър Владислав Горанов, който заедно с вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и министъра на туризма Николина Ангелкова участва в дискусия на тема "Икономика на светло за по-добро бъдеще", предаде репортер на Варна Тopnovini.bg.

Според Горанов при тези сектори има голямо изкушение, особено при слаб сезон. Той допълни, че държавата няма да пропусне да събере полагащото й се.

Вицепремиерът Ивайло Калфин каза от своя страна, че при борбата със сивата икономика всички усилия са насочени към намаляването й. Той подчерта, че инструментите за справянето с нея са два. Единият е промени в закона и контрол от Главна инспекция по труда, а другият – приемане на такива правила, които да са изгодни и на бизнеса, и на работещите.

Калфин даде за пример еднодневните договори, които към 23 септември вечерта са над 66 хиляди. „Това е начин за изсветляване на икономиката”, обясни социалният министър.

По темата за бежанците той каза, че около 100 бежанци са регистрирани в бюрата по труда у нас и работят по програми. По неговите думи бежанците, които са намерили убежище в България, получават това, което имат право да получат по закон. „Основният поток бежанци ни заобикаля, което означава, че институциите си вършат работата. Тези, които идват в страната ни търсят начин да продължат към други европейски страни”, обясни Калфин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама