Близо 3 млрд. лева приходи донесоха чужди туристи у нас

20:53, 24 сеп 15 / Общество 25 370 Шрифт:
Topnovini
За първите седем месеца на годината по данни на БНБ приходите от международен туризъм в България са около 3 млрд. лева. Това заяви на форум, посветен на борбата със сивата икономика, министърът на туризма Николина Ангелкова. 

По думите и туризмът е структуроопределящ отрасъл на икономиката и формира над 13% от БВП на България. Министърът изрази съжаление, че отрасълът е с най-голям дял в сивата икономика – над 50%. С приемането на наредбата за организацията на единната система за туристическа информация се цели да се постави основата за подобряване на взаимодействието между държавните и общинските администрации, както и частните субекти в туризма. Това ще доведе до по-добро управление, ясна собственост, по-ефективна реклама, висококачествен туристически продукт, както и до по-големи приходи в бюджета. 

Министър Ангелкова добави още, че за да се завърши стъпката по изсветляването на сивата икономика в туризма, са предприети и промени в Закона за туризма - свързване на НАП и МВР с общините и министерството, като ще може в реално време да се получава информация за всеки един регистриран турист. 

„По такъв начин всеки един, работещ в сектора, ще знае кой кога се регистрира. Това няма да наруши личното пространство на хората и ще защити личните им данни”, изтъкна Николина Ангелкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама