Ремонтът на жп гарата в Бургас напът да изпусне европарите

20:45, 24 сеп 15 / Икономика 25 362 Шрифт:
Topnovini
Част от големите инфраструктурни обекти, финансирани по оперативна програма "Транспорт", няма да приключат до края на 2015 г., когато изтича срокът за европейско финансиране. Те ще се довършат с пари от държавния бюджет и чрез заеми, като вече се водили интензивни разговори с Министерството на финансите. Това е заявил транспортният министър Ивайло Московски по време на отчет за изпълнението на програмата, съобщава capital.bg.

Сред проблемните проекти са реконструкцията на жп гарата в Бургас, както и жп линията Пловдив - Бургас (490 млн. лв.).

Част от дейностите по проектите ще завършат до края на годината, но още няма яснота какво ще остане за доплащане от бюджета. "Анализираме различни варианти, може да се прибегне до заемни средства, което вероятно ще утежни бенефициентите. Надявам се обаче бюджетът разумно да подпомогне довършването на проектите", посочи Московски. Той информира, че към момента са разплатени над 1.6 млрд. евро, което надвишава 80% от програмата.

Галина Василева, директор на програмата, е съобщила, че има шанс ремонтът на гарите в Бургас и София да приключи в срок, но това не важи за трите големи жп проекта и за обходния път на Габрово. Някои проекти са разбити на отделни етапи, за да се спаси част от финансирането. Например проектът за жп линията Пловдив – Бургас е редуциран с 20 млн. евро и от него са отпаднали изграждането на три подстанции и системи за сигнализация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама