Хотелите ще бъдат следени да не мамят с отчитане на туристите

20:26, 24 сеп 15 / Общество 25 254 Шрифт:
Topnovini
Практиката хотелите да укриват данни за настанените туристи, за да пестят данъци и такси, ще бъде прекъсната с промени, които се подготвят в Закона за туризма, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на регионална среща в Бургас "Бизнесът на светло за по-добро бъдеще“.

Общината, на чиято територия е мястото за настаняване, Националната агенция по приходите и Министерството на вътрешните работи ще получават информация за всеки регистриран турист в момента, в който той бъде вкарван в компютърната система на хотела. Това ще става чрез допълнителната организация на Единната система за туристическа информация, чието внедряване наскоро бе прието, обяснява Ангелкова.

Приходите от международен туризъм в България за първите седем месеца са около 3 млрд. лв., по данни на Българската народна банка (БНБ), въпреки трудния летен сезон, посочва още министърът на туризма.

"За съжаление туризмът е сред отраслите с най-голям дял на сивата икономика, който според някои анализи достига 50%“, коментира тя и дава за пример как при акция "таен клиент" през изминалия сезон е установено, че хотели, които отчитат само една трета заетост, на практика нямат дори и едно свободно място.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама