Изложба в Добрич показва оръжия и униформи на български герои

20:00, 24 сеп 15 / Култура 25 328 Шрифт:
Topnovini
В навечерието на празника на Добрич в музея по нова и най-нова история в градския парк бе открита изложбата „Оръжия и униформи от времето на Втората световна война“. Тя е посветена на 75-годишнината от подписването на Крайовския договор и 70 годишнината от края на Втората световна война.

В експозицията са подредени различни образци на военно облекло и оръжия от края на войната, били на въоръжение в българската съветската, германската и други армии.  Сред показаните оръжия са пушка и карабина Манлихер от 1895 г., пушка Маузер 98к, самозярадна винтовка „Токарев”. Във витрините могат да се видят катерчни пистолети – немските МР 40 и МР 41 и съветските ППШ – 41 Шпагин и ППС – 43 Судаев. Интерес предизвикват и картечниците – съветската лека картечница ДП-27 и тежката – Максим Соколов, образец 1910 г., както и пистолетите, били на въоръжение в българската армия – Люгер Р08 и Валтер Р38.

Показани са и осем оригинални униформи. Сред тях са празничните куртка и шинел на генерал-лейтенант Георги Попов – генерал-управител на Южна Добруджа, лятната празнична куртка на полковник Петър Лазаров – командир на 46-и пехотен Добрички полк и др. Място е отделено и за ордените и медалите на ген. Попов, както и за части от войнишкото и офицерско снаряжение – каски, войнишки ножове и офицерски кортици, бинокли и вещи на участници от 46-и пехотен полк.

Показаните образци и оръжия са съхранявани във фондовете на РИМ – Добрич. Със свои експонати участват д-р Добрин Добрев – председател на РК „46-и пехотен Добрички полк“ към НД „Традиция“, както и Историческият музей в Генерал Тошево. Съдействие при организирането на изложбата са оказали д-р Александър Въчков – издател и Венцислав Чаков от Исторически музей – Балчик.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама