Американско лоби обслужва голям производител на минерална и изворна вода, оплакват се от конкуренцията

18:22, 24 сеп 15 / Общество 25 325 Шрифт:
Topnovini
През последните две години се упражнява мощен повсеместен и ултимативен натиск на „Девин“ АД върху дистрибуторите на води в България. Това съобщи на пресконференция Васил Стоименов, председател на Управителния съвет на „Балдаран Спринг“ АД, предаде репортер на София Topnovini.bg.

По думите му чрез заплахи за разваляне на договори и влошаване на търговските условия на дистрибуторите, с които работят, „Девин“, насила ги принуждава да игнорират напълно продуктите на „Балдаран“.

По думите на Стоименов посолството на САЩ в България упражнява натиск върху държавните ни институции. От американското посолство са провеждали срещи с бившия министър-председател Пламен Орешарски за отмяна на разрешителното на „Балдаран Спринг“ АД. Чиновници на САЩ са оказвали пряк натиск върху Министерството на здравеопазването, Министерството на икономиката, Министерството на околната среда и водите, както и на Басейнова дирекция – Пловдив, твърди Стоименов.

Той също така твърди, че са изпращани писма със същия призив до правителството и премиера на България.

Общото между двете компании е, че бутилират минерална вода от извор Балдаран, който е в землището на с. Фотиново, община Батак. Според Стоименов това е в абсолютно противоречие със Закона за марките и географските означения, тъй като наименованието на „Девин“ е регистрирано единствено и само за бутилиране на натурална минерална вода в град Девин.

Според председателя на УС на „Балдаран Спринг“ АД Европейското общностно право разрешава и по никакъв начин не ограничава възможността едно находище на минерална вода да се експлоатира от два или повече производители. Единственото изискване е да има достатъчен дебит и ползвателите да бутилират под едно и също търговско описание. Това важи и за разрешеното ползване на един извор на изворна вода от няколкото производители.

Народното събрание е направило опит да погази Европейската директива. По думите на Стоименов „Девин“ АД с "груба манипулация и ангажиран слугинаж" са се опитали преди няколко месеца да променят Закона за водите. Внесените текстове гласели, че на едно находище ще може да работи само един производител. В случая българският парламент е доказал, че е обективен и независим и отхвърля предложението на Реформаторския блок.

От „Балдаран“ се надяват на обективни промени в Наредбата за бутилираните води в съответствие с Европейската директива и европейските практики, които да бъдат реализирани от работна група към Министерството на здравеопазването.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама