Плевнелиев за миграционната криза: България прояви отговорност и очаква солидарност

18:20, 24 сеп 15 / Общество 25 314 Шрифт:
Topnovini
Не може една държава да проявява безотговорност и да очаква европейска солидарност. Отговорността и солидарността вървят ръка за ръка. България вече прояви отговорност, като стриктно спазва европейските правила за прием на търсещи закрила бежанци и сега очаква европейска солидарност. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев пред възпитаници на берлинското училище „Густав Хайнеман“, специализанти в курс по политика, цитиран от пресофиса на президентството. 

По молба на специализантите българският президент прие на среща 11 германски ученици, с които обмени мнения по европейски теми и по актуални международни проблеми.

Росен Плевнелиев посочи ситуацията в Европа като „лош пример за кризисен мениджмънт“. „Европа сега работи за ограничаване на последствията от миграционния натиск, но не и за решаване на проблемите, които доведоха до сегашното положение. Необходим е активен подход – проблемите трябва да се решават веднага, а не да се отлагат“, категоричен беше държавният глава.

Помолен от младите хора да коментира нежеланието на някои държави членки на Европейския съюз да приемат бежанци от конфликтни региони, президентът Росен Плевнелиев припомни, че България е първата държава в ЕС, която стриктно приложи европейските правила и създаде условия за регистрация и за настаняване на потърсили закрила имигранти. За две години България значително подобри условията за настаняване на бежанци. Беше засилен и контролът по външната граница на ЕС, в резултат на което значително беше облекчен миграционният натиск по българските граници със съседните страни, посочи президентът.

По думите на президента, действията за преодоляване на миграционната криза, предприемани от България, не са обвързани с въпроса за членството на страната ни в Шенгенското пространство. „Шенген е технически въпрос. България и Румъния категорично отговарят на всички технически изисквания за членство и трябва да бъдат приети. Продължаващото прилагане на принципа „Да, обаче…“ може да доведе до поредна криза в Европа“, предупреди Росен Плевнелиев.  

Училището „Густав Хайнеман“ в Берлин провежда традиционно обмен на мнения с водещи национални и международни политици. До момента в рамките на програмата възпитаниците на училището са провели срещи с федералния канцлер Ангела Меркел, с канцлера на Германия (1998-2005 г.) Герхард Шрьодер и с бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама