Финансовият министър е амбициран за 2% бюджетен дефицит

17:39, 24 сеп 15 / Икономика 25 278 Шрифт:
Topnovini
През следващата година ще се опитаме да намалим бюджетния дефицит от 3 на 2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). Това заяви на форум, посветен на борбата със сивата икономика, министърът на финансите Владислав Горанов.

По думите му за съжаление всеки лев от дефицита през последните години е свързан с дълг, а той не желае да бъде запомнен с трупане на дългове и затова ще настоява за увеличаване на разходната част на бюджета и търсене на всякакви допълнителни източници на приходи. "Аз нямам против да се харчи много, но то трябва да е равно на това, което се печели”, подчерта Горанов.

Според финансовия министър философията на бюджета ще бъде устойчив растеж и балансиране между инвестирането в човешки капитал и инфраструктура. Горанов заяви още,  че през следващата година може да се очаква още по-голямо приоритетизиране на средното образование.

На въпрос на журналисти дали и през следващата година ще се запази ръстът на допълнителни приходи от борба с контрабандата министърът отговори, че той не може да се запази същия, защото това би означавало, че работата на институциите не е свършена добре.

От началото на годината приходите в бюджета от данъци и осигуровки са с 1,6 млрд. лева повече в сравнение със същия период на 2014 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама