Проверяват за замърсяване реката в Смядово

15:46, 24 сеп 15 / Общество 25 306 Шрифт:
Topnovini
Специалисти от РИОСВ-Шумен, Басейновата дирекция „Черноморски район“ и Регионалната лаборатория към ИАОС в Шумен вземат проби от водата на реката, минаваща през Смядово. Това съобщиха от еко инспекцията в Шумен.

Проверката е започнала днес след сигнал от еколога на Община Смядово в РИОСВ-Шумен, че от десетина дена реката в града тече с жълт цвят, а в близост до водата се усеща остра неприятна миризма.

За Topnovini.bg кметът на града Иванка Петрова обясни, че преди седмица са направили  проверка, но тогава замърсяването е било незначително.

Петрова разказа още, че преди около четири месеца в Общината е постъпил сигнал, за теч на сярна киселина от цистерна в района на бившите химически заводи. “Явно ситуацията се е влошила. В момента собственик на базата е “Инвестбанк” и няма конкретно лице, с което да контактуваме”, коментира Иванка Петрова и добави, че преди замърсяването водите на реката са били чисти, имало много риба.

“Сега остава да чакаме да излязат окончателните резултати от пробите на водата, за да предприемем конкретни мерки за справяне със замърсяването”, каза още Петрова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама