ЕК: „Горещите точки“ не са бежански центрове

15:44, 24 сеп 15 / Общество 25 425 Шрифт:
Topnovini
„Горещите точки“, които Европейската комисия възнамерява да разкрие в Гърция и Италия, и които предизвикаха скандал в България заради доброволното желание на премиера Бойко Борисов такава да има и тук, няма да са центрове за задържане и подслоняване, а европейски екипи за подкрепа. 

Това каза говорителят на ЕК Наташа Берто, цитирана от БТА. 

Тя поясни, че екипите ще са съставени от персонал на европейски институции, работещ по миграционните въпроси и граничния контрол и те ще работят в сътрудничество с властите на съответната държава. 

„Държавите следва да имат отделни центрове за прием на мигрантите, добави говорителят“, поясни Брето. „По време на оценката на молбите за убежище, мигрантите биват приемани в съответните национални центрове. Сред идващите в ЕС има хора, които могат да получат убежище, и други, които следва да бъдат върнати там, откъдето са дошли“, посочи Берто.

Служители и национални експерти от другите държави от ЕС, командировани от Фронтекс, Европейската служба за подкрепа в областта на убежището и Европол, ще помогнат за установяването на самоличността, проверката и регистрирането на мигрантите при влизането им в Общността. Те ще работят и по подготовката и организирането на операции за експулсиране на онези, които нямат право да останат в ЕС. 

Екипите за съдействие могат да работят единствено в партньорство с националните органи. Сега е от първостепенно значение държавите в ЕС, подложени на натиск, да започнат да прилагат планове за действие до края на седмицата, отбелязва ЕК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама