Законът за детското правосъдие ще е готов през ноември

15:36, 24 сеп 15 / Общество 25 213 Шрифт:
Topnovini
Специализирани детски състави ще гледат дела за престъпления от 1 октомври в 5 съдилища в страната, съобщи заместник-министъра на правосъдието Вергиния Русева по време на кампанията „Детство без решетки“, като уточни, че през месец ноември ще бъде готов и специален закон за детското правосъдие, съобщи БНР. Законът ще бъде пуснат в края на есента за обществено обсъждане.

Текстовете му предвиждат максимално кратки срокове за „задържане под стража“, специална грижа към пострадалите деца, както и те да бъдат разпитвани в специални стаи, които да щадят тяхната психика или т.нар. „сини стаи“. Русева сподели, че в страната има 14 такива стаи, а в момента се правят още пет.

Дела за престъпления, извършеи от непълнолетни, ще бъдат разглеждани първоначално в Пловдив, Варна и Козлодуй, след получен швейцарски опит.

По време на кампанията неправителственият сектор поиска незабавна реформа в детското правосъдие. През изминалата година 10 хил. деца са били засегнати от действащия закон за борба срещу противообществените прояви. Над 200 деца в България пък са преминали през затворени институции. В поправителните домове, арестите, полицейските и граничните управления, както и в домовете за временно настаняване има множество данни за насилие и малтретиране на деца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама