Бежанската вълна натоварва бюджета, призна Владислав Горанов

15:35, 24 сеп 15 / Общество 25 280 Шрифт:
Topnovini
Бежанската вълна натоварва бюджета, но сравнително по-малко от тези на други засегнати от проблема държави, като Гърция, Сърбия, Унгария и Македония. Засега всичко е поносимо и не обърква сметките на хазната. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов при посещението си в Бургас, предаде репортер на Topnovini.bg.

По думите му България успява да опази границите си към момента. Трябва обаче да има яснота дали хората, които пристигат, бягат от войната или са икономически мигранти, добави министърът.

Горанов уточни, че всяка година страната ни трупа нови 2-3% дълг от брутния вътрешен продукт. Именно заради това темата с дефицита и търсенето на решения за неговото намаляване е постоянно на дневен ред.

„От там излизат и различните дебати за възможни решения в данъчната политика, които предлагаме за борбата със сивия сектор“, заяви Горанов.

Финансовият министър псоети Бургас, за да вземе участие в дискусия на тема "Икономика на светло за по-добро бъдеще". Заедно с него заедно бяха още и министърът на туризма Николина Ангелкова, както и социалният Ивайло Калфин. Ангелкова призна, че в ресорния за нея сектор има най-голямо присъствие на сива икономика. По последни данни тя е над 50%.

„Отчетите показвали, че от началото на тази година държавата е генерирала приход в размер на 3 милиарда лева от туризъм. Представете си какви цифри ще достигнем, ако се справим с неформалната икономика“, заяви Ангелкова.

Относно предизвикалия голям обществен интерес въпрос дали учителските заплати ще бъдат увеличени, Горанов обяви, че това действително ще стане, но от 1 януари 2016 г. Така само за ден финансовият министър си смени на два пъти мнението по казуса, след като вчера заяви, че ще има само бонуси за работещите в сектора. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама