Български самолет върна нелегални мигранти в Пакистан

15:33, 24 сеп 15 / Общество 25 263 Шрифт:
Topnovini
С български самолет 36 мигранти вчера са върнати в Пакистан, става ясно от съобщение от пресцентъра на МВР. От ведомството уточняват, че България за първи път е организатор на съвместен полет за принудително извеждане на чужденци съвместно с Фронтекс.

36-та са лица с отпаднали основания за пребиваване в  страната ни или с влязъл в сила отказ  за предоставяне на международна закрила и които не желаят да се завърнат доброволно в родината си, се казва още в съобщението.

С полета са върнати общо 36 граждани на Пакистан – 5-ма от Холандия, по 7 от Испания и Австрия, по 1 от Германия и Полша и 15 от България.

На борда е бил осигурен лекарски екип и психолог, присъствали са и независими наблюдатели, които „стриктно следяха за спазването на правилата за извеждане, както и за спазване на човешките права. Мониторинг бе осъществен и от български експерти, представители на омбудсмана“, съобщават още от МВР. 

Междувременно от „Гранична полиция“-Драгоман са задържали няколко групи чужденци близо до българо-сръбската граница – общо 135 души. Повечето са от Афганистан.

Част от тях са в процедура за получаване на статут от Държавната агенция за бежанците. Задържани са и 6 български граждани, които по първоначални данни са откарали с автомобили чужденците до границата, уточняват от МВР.

На ГКПП Капитан Андреево в товарен автомобил „DAF“, шофиран от двама турски граждани са открити иракчанин и иранец. При извършената проверка с газ-анализатор служител на Гранична полиция е отчел завишени стойности на въглероден двуокис. Нелегалните пътници и шофьорите са задържани в ГПУ-Свиленград. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама