Старозагорският зоопарк получи лиценз

15:30, 24 сеп 15 / Общество 25 352 Шрифт:
Topnovini
Старозагорският зоопарк вече има лиценз, съобщи д-р Петя Папазова, директор на РИОСВ Стара Загора.

Лицензът е издаден в края на август от Министерството на околната среда и водите, потвърди д-р Радослав Михайлов, директор на зоологическата градина в Стара Загора.

Зоопаркът е създаден на 26 април 1957 година в парк „Аязмото” и заема площ от 70 дка. Началото е поставено през 1956 г., когато трудоваци улавят избягал елен лопатар от гористата местност „Орманя” край Ямбол. Поделението подарява елена на тогавашното предприятие „Паркове и градини”. Градският народен съвет решава с него да се постави началото на бъдещата зоологическа градина. На следващата година с телена ограда е заградена поляна от около 4 дка. Не след дълго ловците Димитър Лавев от село Шейново и Иван Кратунков от Казанлък улавят две мечета от Шипченския Балкан и ги даряват на зоокъта в Стара Загора. Кръщават ги Иванка и Димитринка. Директорът на Софийския зоопарк пък  дарява лама и лъв на втория зоокът в страната. В началото на март 1960 г. вече има повече от 40 животни.

Изграждането на сегашния зоопарк започва в началото на 70-те години. Първата клетка е на мечките, след това се правят на сърните елените, хищниците, маймуните, видрите и т.н. Сега зоопаркът е общинска собственост и в него се отглеждат около 400 екземпляра от 80 вида бозайници, птици и земноводни.

В близките дни от зоопарка ще бъдат отведени двата циркови лъва. Братята Блеки и Жора бяха настанени там през юли. Сега те ще бъдат преместени в Шамуари, Южна Африка, по проект на английската фондация „Борн фри" за живот на свобода.

Осемгодишните лъвове са родени в Разград и са поели пътя на циркови артисти. Участвали са в представления до миналото лято.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама