3000 еднодневни трудови договори са сключени в Бургаско през лятото

15:23, 24 сеп 15 / Общество 25 164 Шрифт:
Topnovini
Около 3000 трудови договори за един ден са сключени в Бургаско от въвеждането им от държавата на 20 юли тази година. Това съобщи в Бургас социалният министър Ивайло Калфин по време на форума „Бизнес на светло”. От тях са се възползвали селскостопански работници.

„Нали не си представяте, че минали години нито гроздето е останало необрано, нито доматите, пипера или малините. Просто това е икономика, която излиза на светло по този начин”, заяви Калфин.  

Съгласно настъпилите законодателни промени в Кодекса на труда и Закона за насърчаване на заетостта, лицата, регистрирани в дирекциите „Бюра по труда” като безработни, могат да извършват краткотрайна сезонна селскостопанска работа, като сключват еднодневни трудови договори. Полагането на такъв труд не води до прекратяване на регистрацията им като безработни.

Досега не е имало интерес този труд за по няколко дни да се заплаща с официален договор и той е бил изцяло в сивия сектор на икономиката. Въвеждането на  тези еднодневни договори е била една от успешните мерки, водещи до „изсветляване”, коментира Ивайло Калфин.

От Агенцията по заетостта съобщиха, че съгласно чл. 20, ал. 10 от Закона за насърчаване на заетостта до 5-то число на следващия месец лицата, работили по еднодневни трудови договори, трябва да уведомят бюрото по труда, в което са регистрирани, за това обстоятелство, като попълнят декларация, в която вписват и размера на полученото възнаграждение. Декларацията може да бъде попълнена и подадена в бюрото по труда или да се изтегли от интернет страницата на Агенцията по заетостта, в рубриката „Търсещи работа”, „Информация за регистрация на търсещо работа лице” и да бъде изпратена чрез лицензиран пощенски оператор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама