Международна видеоконференция по кариерно развитие се проведе в Русе

15:18, 24 сеп 15 / Икономика 25 472 Шрифт:
Topnovini
Възможностите за кариерно развитие чрез наемане или самонаемане обсъдиха на международен форум експерти от България и Румъния чрез видеоконферентна връзка между Русе, Враца, Крайова и Кълъраш на 24 септември 2015. Информацията съобщават домакините от Русенската търговско-индустриална камара.

Инициативата, която е първа по рода си в практиката на двете държави, се проведе като демонстрационно събитие по проект „Заедно в реално време”.

В първата сесия на форума участваха специалисти от системата на Агенциите по заетостта в България и Румъния, центрове за обучение и кариерно развитие, синдикати, университети, статистически институт. Те обсъждаха националните програми за заетост, социална интеграция и мобилност на работната ръка, като акцентираха върху действащите проекти за повишаване на пригодността за заетост на различни социални и възрастови групи хора. Участниците се спряха на възможностите, които осигурява европейската мрежа EURES, както и на промените в пазара на труда, водещи до  търсене на нови професии и умения. Ключови моменти в дискусията бяха сътрудничеството между институциите от двете държави, мотивацията на безработните за регистрация в бюрата по труда, използването на видеоконферентните центрове в подкрепа на заетостта и кариерното развитие, съвместни проекти по европейски програми.

Втората сесия на форума, в която се включиха експерти по бизнес управление и инвестиции, беше посветена на възможностите за стартиране на собствен бизнес чрез презентации за законовата уредба в двете държави и дискусия върху различни аспекти на фирменото развитие. Обект на разговора бяха инвестиционните намерения на българските и румънските фирми в съседната държава, проблемите и грешките при стартиране и управление на бизнес, регистрацията по Закона за ДДС, създаването на представителства, сходствата и различията в  законодателството и практиката на двете страни.

Кариерният форум чрез видеоконферентна връзка е събитие по проект „Заедно в реално време”, който се изпълнява от Русенската търговско-индустриална камара с партньори Сдружение „Общество „Идеин”, Търговско-промишлена палата - Враца, Румънска асоциация за трансфер на технологии и иновации – Крайова, Търговско-индустриална и земеделска камара – Кълъраш. Проектът е финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007-2013.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама