Злато на над 6500 г. откриха край Провадия

15:13, 24 сеп 15 / Култура 25 317 Шрифт:
Topnovini
Златна висулка на възраст най-малко 6500-6300 години е била открита в праисторическото селище Солниците край Провадия, съобщи за Topnovini.bg  ръководителят на археологическия обект проф. Васил Николов.

Висулката, чието тегло е около 2 грама, е открита в некропола, но не е част от погребение, а от някой от множеството други обреди, свързани със живота и смъртта, които са били извършвани в древната обител, уточни историкът. По думите му златото е открито през този месец, като разкопките на място ще приключат  до няколко дни.

„Предполагам, че златото е 23 – 24 карата. Селището тук датира от 4300 г. пр. Хр., но златото може да е по-старо с 200 – 300 години...“, заяви Николов.

Висулката с капковидна форма е принадлежала на мъж със знатен поизход, като подобни са открити преди време във варненския Некропол. В древността крепостта край Провадия е била средище на много богати хора, защото по онова време солта е била толкова ценна, колкото е сега петролът, обясни проф. Николов.

Изследванията на праисторическото селище са в напреднала фаза. Вече е разкрита напълно крепостната стена, която е била с диаметър 90 м. и височина около 5-6 м., нещо нечувано за онова време. Очаква се след приключване на разкопките, златната висулка да бъде приобщена към колекцията на Историческия музей в Провадия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама