Международен семинар по роботизирана хирургия се провежда в Плевен

14:57, 24 сеп 15 / Здраве 25 187 Шрифт:
Topnovini
Днес в Плевен започна 7-и международен семинар по роботизирана хирургия, съобщиха организаторите от Медицински университет в града. По време на семинара курсисти от България и съседна Румъния ще имат възможността да се обучат, използвайки демонстрационна роботизирана система и симулатори от най-ново поколение.

Участниците ще имат възможност да се запознаят на теория и на практика с работата върху живи тъкани, да овладеят основните принципи на хирургията с робот.

Ръководител на семинара е проф. Д-р Григор Горчев, който при откриването напомни, че от миналата година университетът разполага с две роботизирани системи "Da Vinci Si", последно поколение. Това нарежда центъра по роботика в Плевен сред водещите в цяла Европа. Проф. Горчев каза още, че тук са сформирани четири активни екипа по роботизирана хирургия, два от които гинекологични, един урологичен и един по обща хирургия.

Практическите занятия ще се водят от проф. Григор Горчев, а теоретическите от ректора на университета проф. д-р Славчо Томов и румънският им колега проф. д-р Флорин Савулеску.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама