Прокуратурата разпореди разследване за преливането на язовир Плачи дол 2

14:56, 24 сеп 15 / Крими 25 353 Шрифт:
Topnovini
Окръжният прокурор Пламен Николов е разпоредил да започне досъдебно производство във връзка със скъсания преливник на язовир Плачи дол 2, съобщи той  за Добрич Topnovini.bg.

Снощи е извършен оглед на място, огледано е коритото на язовира, както и съоръженията на „ВиК“, които се намират в близост и биха могли да повлияят на случилото се, каза Пламен Николов. Започнали са разпити на всички  длъжностни лица, които имат касателство към случая. От Община Добричка са изискани копия на документите относно собствеността на съоръжението.

За язовира е имало обявена процедура за отдаване на концесия, но не са се явили кандидати.

Разпоредено е на полицията да изясни дали е правена проверка на язовира, кога, какво е констатирано при нея. Трябва да се изясни също, дали има изпускане на горния язовир, дали съоръженията на „ВиК“ по някакъв начин са повлияли.  

Целта е да се установи откъде е придошла водата в язовира, довела до скъсване на преливника вчера, тъй като този път  няма природно явление, с което това може да бъде обяснено, каза Пламен Николов. В тази връзка той е изискал и официален документ от структурата на НИМХ за количеството паднали валежи,

Досъдебното производство се води за причиняване на наводнение. Този път площта на залетите земи е малка. Оформеното дере от миналогодишното наводнение е поело водата. Още повече, че тази година тя е много по-малко и няма приливна вълна, обясни прокурорът. Той иска също да се изясни дали община Добричка се е грижила като добър стопанин за съоръжението, тъй като на място се е видяло, че стената на язовира е обрасла с растителност, неподдържана.

Окръжният прокурор съобщи още, че продължава досъдебното производство за наводнението, причинено в началото на годината от преливането на язовир Одринци. Пред приключване е и работата във връзка с наводнението в Добрич от 19-20 юни миналата година.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама