Кунева: "Гореща точка" в страната ни не е въпрос на принуда

14:36, 24 сеп 15 / Общество 25 246 Шрифт:
Topnovini
Разполагането на "гореща точка" в страната ни не е въпрос на принуда от страна на ЕС, а би могло да стане само и единствено, ако България сама поиска това, ако се наложи“, обяви вицепремиерът Меглена Кунева в Смолян, цитирана от партийния пресцентър.

Тя обясни и какво и „гореща точка“ - центрове за прием и разпределение на бежанци, които се сформират с финансовата и оперативна подкрепа на ЕС в онези страни с огромен наплив от мигранти и невъзможност за самостоятелно справяне.

По думите й в тези центрове има допълнителни служители на Европол, Евроджъст, Евродак и Фронтекс, взимат се пръстови отпечатъци и се преценява кой може да получи бежански статут и кой трябва да бъде върнат в страната си. Такива горещи точки в момента има в Пирея, Гърция и Катания, Италия и за тях са предвидени 60 млн. евро, обясни Кунева.

Вицепремиерът беше категорична, че обменът на информация с Турция е постоянен. Ситуацията в Турция се следи ежечасно, ние сме в изключително добра връзка с турските дипломати и служби, има обмен между ДАНС, МВР и техните турски колеги, посочи Кунева. Тя подчерта ролята на изградения тристранен граничен контролен център между България, Турция и Гърция за овладяването на мигрантските потоци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама