Проекти за над милиард и половина лева се изпълняват в Североизтока

14:20, 24 сеп 15 / Общество 25 210 Шрифт:
Topnovini
811 проекта на обща стойност над 1,5 милиарда лева са в процес на изпълнение в Североизточния район на България. Данните бяха оповестени по време на редовно заседание на Регионалния съвет за развитие, домакин на което беше Търговище. На него присъстваха представители на различните министерства, областните управители и кметовете на общини, организациите на работодателите, работниците и служителите на национално равнище, на браншови и неправителствени организации в сферата на туризма, културно-историческото наследство и музейното дело. На срещата стана ясно още, че за нови програмен период до 2020 г. са стартирали първите 13 проекта по Оперативна програма„Храни и/или основно материално подпомагане“, които са на стойност малко над 350 хиляди лева.

По време на събитието представител на Министерство на туризма запозна присъстващите с утвърдената Концепция за туристическо райониране на България, която е съобразена с териториалните особености и спецификата на различните части от страната.  Осъществяването на ефективен регионален маркетинг цели да направи туристическите райони разпознаваеми за потенциалните туристи и успешно да ги промотира, както на вътрешния, така и на международния пазар. Предложената в Концепцията схема на туристическо райониране покрива цялата територия на страната, като в нея има обособени 9 туристически района.

По темата бяха презентирани два проекта, свързани с  потенциала на област Търговище за развитие на културния туризъм и с подобряване на достъпа до културно-историческите обекти. Това са проекта на община Попово за късноантичната крепост „Ковачевско кале” и проекта на община Търговище за реставрация и консервация на античния град Мисионис.

В края на заседанието на вниманието на присъстващите бе представена за обсъждане новата Стратегия за децентрализация на държавното управление за периода 2016-2025 г., която следва да бъде приета от Съвета по децентрализация на държавното управление, а впоследствие и от Министерски съвет.

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама