Студентският фестивал в Камчия влезе в най-важната си част (снимки)

13:09, 24 сеп 15 25 269 Шрифт:
Topnovini
Европейският студентски фестивал, който се провежда за първи път в България, в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия", влезе в най-важната си част – конкурсите, за които отборите от 30 европейски университета се готвят от месеци. За конкурса "Домашна работа“ те представят основния си проект – да разкажат за страната, града и своя университет.

Някои от отборите бяха подготвили презентации, макар че за хора, които отскоро изучават руския като чужд език, не е лесно да се представят пред публика от няколкостотин души. Повечето подходиха към задачата творчески, бяха представени сценки, дажи миниспектакли, като много от участниците пяха и танцуваха в народни носии. Публиката ги аплодираше и танцуваше заедно с тях, като по този начин оказваше морална подкрепа на изпълнителите.

Третият ден започна с литературно-поетична композиция, подготвена от студентите от Висшето училище по превод към Московския държавен университет "Михаил Ломоносов“. Те представиха музикален, поетичен и видеообзор на историята на руската словесност – композицията "Три века руска литература“. Тя беше основа и на викторината "Познавам руската литература“. Всички европейски отбори трябваше да отговарят на въпроси по представените от московските студенти сюжети и произведения – да познаят произведението по откъс от него или по кадри от филм, да познаят автор по строфа от стих, да отгатнат лингвистична шарада. Успехът в игрите се определяше от степента на владеене на руския език и от програмата, по която студентите се подготвят.

Държавният институт по руски език "А.С Пушкин“ представи проекта си "Образование на руски“ за онлайн изучаване на езика. Преподавателите и ръководителите на отбори участваха в практически занятия.

Днешният фестивален ден е посветен на 70-годишнината от Деня на победата. Предстои представлението "Нищо не е забравено, никой не е забравен“ и поднасяне на венци и цветя на паметника на загиналите подводничари в Камчия.

В 16:30 часа студентите от ІV Европейски студентски фестивал ще участват в празнично шествие по централните варненски улици. То ще започне от площад "Независимост" и ще продължи до входа на Морската градина, където ще има кратка програма.

Фестивалът "Друзья, прекрасен наш союз“ е организиран от Фонд "Русский мир“ и Фондация "Устойчиво развитие за България“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама