Борисов гневен за „горещите точки“, защитавал интересите на страната

12:51, 24 сеп 15 / Общество 25 233 Шрифт:
Topnovini
И в момента има горещи точки на бежанците в България, каза министър-председателят Бойко Борисов по време на конференция за бежанската криза, цитиран от агенция „Фокус“.

Изказването му е по повод новината съобщена от германския канцлер Ангела Меркел, че България е поискала да има такъв център за регистриране на бежанци у нас, което обаче беше опровергано от евродепутата Ева Паунова, която също е присъствала на срещите в Брюксел.

„И в момента има горещи точки на бежанците в България. Кое ви изненада, че това е новината на деня, от всичко, което съм изразил като позиция на срещата?”, коментира Борисов.

„Ние и сега сме гореща точка и затова са страховете на българите, че тази вълна, това цунами, което се движи през Средиземно море и, когато всички затварят границите, то ще дойде на нашата границите”, допълни той.

"Гореща точка е център, по който легалните хора минават през нашите КПП-та. Там се взимат пръстови отпечатъци и ги настаняваме в бежански център", обясни той.

„По време на срещата в Брюксел казах на колегите, че ние вървим след събитията, аз изпитвам тревога от това, което ни предстои. Колкото повече огради се построят, толкова по-трудно те ще преминат в други държави. Преди да стане думата за горещата точка, има няколко предложения, които съм направил и които услужливо се премълчават. Ние в ЕС се събираме само да кажем колко милиарда трябва да отделим и къде да разселим емигрантите, друго решение, изпреварващо събитията решения не можем да вземем”, заяви Борисов.

„Опитах се максимално да защитя интереса на страната и хората, поставяйки темите и проблемите точно такива, каквито са, без да противореча на хуманността на България. Нямам претенции, че съм най-умния и най-знаещия, ако има друго предложение веднага ще го приема, но това се реалностите на днешния ден”, каза още Борисов. 

 ЕС трябва да отчита желанието ни да защитаваме Шенгенското пространство, въпреки че не сме в него, каза още Борисов по време на конференцията.

„Фокусът бе изцяло върху Италия и Гърция, но аз извадих карата на България и казах, че ще говорим за география. Нашата сухопътна граница с Турция не е по-малка, ЕС трябва да отчита желанието ни да защитаваме Шенгенското пространство, в което не сме . Трябва ли да влязат и в България 300 000 бежанци, за да свикам извънредна среща и за България?”, попита премиерът.

„С лошото време, което предстои тези хора няма да се върнат обратно в Сирия, а панически ще се насочат да преминават границата”, допълни той. "Този проблем генерира милиони загуби и по-слабите гранични региони не могат да се справят", допълни Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама