Леко увеличение на безработицата в Русенско, сочат данни на ДРСЗ

12:45, 24 сеп 15 / Икономика 25 188 Шрифт:
Topnovini
Към края на август в трите бюра по труда в област Русе – Русе, Бяла и Ветово, регистрираните безработни са 8 213, съобщават от дирекция "Регионална служба по заетостта". Техният брой за първи път от шест месеца насам леко се увеличава - с 44 в сравнение с края на юли. Като търсещи работа лица са регистрирани и 548 заети, 476 пенсионери и 214 учащи.

Равнището на безработица за област Русе, на база официално публикуваните данни от Агенцията по заетостта за страната, е 8,0%, при 7,9% през предходния месец. /Същевременно, в сравнение с август 2014 г. равнището на безработица е значително по-ниско - с 0,9 процентни пункта./ За август 2015 г. равнището на безработица средно за страната е 9,3 на сто.

През август постъпилите на работа регистрирани безработни от област Русе са 355, съобщават още от дирекция "Регионална служба по заетостта", като добавят, че като цяло броят им намалява в сравнение с юли, когато се наблюдаваше по-голямо търсене на работна сила, предимно за субсидирана заетост.

Започналите работа безработни без квалификация са 102, с работническа професия са 125, а специалистите със средно специално и висше образование - 128. Половината от устроените на работа са жени, а младежите до 29 години са 104. Заетост е осигурена на 51 продължително безработни от областта, както и на 10 безработни с намалена трудоспособност.

Трудовите посредници са осигурили заетост на първичния пазар на 209 безработни. С посредничеството на бюрата по труда други 35 безработни от областта са наети по програми за заетост през август.

Общо обявените през август свободни работни места от работодатели на територията на област Русе са 783, което е с 233 повече в сравнение с юли, а съпоставено със същия месец на м.г. броят им е с 333 по-голям.

През месеца и търсенето на работна сила на първичния пазар се увеличава и се изразява в заявените общо 526 места в бюрата по труда. Повечето от тях са от частния сектор и в зависимост от икономическите дейности най-много свободни работни места са заявени от преработващата промишленост (254), административните и спомагателните дейности (88), образованието (62), търговията (42), хотелиерството и ресторантьорството и транспорта (по 13), строителството и финансовите и застрахователните дейности (по 10) и др.

По програми за заетост в бюрата по труда в област Русе са заявени 257 работни места, значителната част от които са по схемата по ОПРЧР – „Младежка заетост”, останалите места са по национални програми, по проекта „Красива България” и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама