Светлозар Костов е освободен като шеф на спецпрокуратурата

12:25, 24 сеп 15 / Крими 25 282 Шрифт:
Topnovini
Светлозар Костов беше освободен от поста административен ръководител на Специализираната прокуратура. С 13 гласа "за", четири "против" и трима "въздържали се" Висшият съдебен съвет го наказа заради нарушение на Етичния кодекс, съобщава "Правен свят".

Костов дойде на днешното заседание на ВСС, за да изложи своите аргументи. Дисциплинарният състав е предложил наказание "забележка", но мнозинството в съвета наложи по-тежкото наказание.

Предложението за образуване на дисциплинарното производство е на главния прокурор Сотир Цацаров и е първото от общо четирите, което приключва ВСС.

През пролетта на миналата година бе внесено първото предложение за налагане на наказание. То е на 11 от членовете на ВСС, които изтъкнаха, че Костов е извършил три нарушения – на случайното разпределение на делата, неетично отношение към колегите и уронване престижа на съдебната власт с няколко негови медийни изяви.

Вносителите бяха Ясен Тодоров, Димитър Узунов, Галя Георгиева, Светла Петкова, Милка Итова, Васил Петров, Михаил Кожарев, Мария Кузманова, Румен Боев, Каролина Неделчева, Даниела Костова. В дисциплинарния състав бяха Ясен Тодоров, Елка Атанасова и Милка Итова.

Скандалът около Светлозар Костов избухна през 2013 г., след като не бе избран за ръководител на Апелативната специализирана прокуратура. Тогава всички присъстващи членове на съвета подкрепиха неговия конкурент – Даниела Попова.

След този провал, в свои медийни изяви, той се изкара жертва на смяната на политическата конюнктура, каза, че срещу кандидатурата му са били впрегнати много лобита и интереси, а спецпрокуратурата не се справяла с финансовите и данъчни дела заради неопитността на колегите му.

След изявите на Костов, подчинените му изпратиха писмо до ВСС, в което изразяват несъгласие с развитите от него тези. Писмо с подобно съдържание било пратено и от обвинители от АСпП.

Когато научил за писмата, Светлозар Костов започнал "вътрешно разследване", за да установи авторите. Заканите му, че ще има ровене в компютрите и други подобни мерки, както и спешно свикана среща с колектива, на която настоявал да научи авторите, провокираха още едно писмо до съвета. В него прокурорите твърдяха, че са подложени на недопустим психологически натиск и опит за "лов на вещици", твърдят, че микроклиматът е нетърпим и ако ВСС не предприеме мерки, тогава ще подадат молби да бъдат преместени в други съдебни органи.

В резултат на скандала ВСС възложи на Инспектората да извърши проверка в спецпрокуратурата. Съдебните ревизори констатираха нарушения и така бе образувана първата дисциплинарка срещу Костов.

Другите две дисциплинарни производства срещу Костов са по предложение отново на главния прокурор (за нарушение на случайното разпределение, неизпълнение на разпореждане на зам.-главен прокурор и липса на контрол по спазване на сроковете) и на шефката на АСпП Даниела Попова, която поиска уволнението на Костов заради случая с Росен Петров-Животното.

Вчера пък Костов си направи самоотвод по делото "Октопод", по което работи повече от 5 години. Мотивът – вече не се чувствал безпристрастен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама