Отчетоха парите, получени от Варна по фонд "Солидарност"

12:17, 24 сеп 15 / Икономика 25 208 Шрифт:
Topnovini
С 10 млн. лева от европейския  фонд ”Солидарност”  Варна ще отстранява щети от бедствия. Това съобщи на пресконференция зам.-министърът на Регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

"Към днешна дата имаме сключени договори за три обекта във Варна. За двата охранителни канала в Аспарухово е обявена обществената поръчка”, припомни зам. Кметът и шеф на дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустройство” Христо Иванов. По думите му изборът на изпълнител трябва да приключи до края на годината, а до октомври 2016 г. да се реализира проектът.

Предстои обявяването на тръжните процедури за избор на изпълнител и за останалите два обекта. За тях са подписани договори миналата седмица. "Така, че нашя стремеж е да се представим с необходимия ресурс за управление на тези проекти и да усвоим средствата, като се знае че източния и З.западния охранителен канал в Аспарухово са с изключителна значимост, за да се гарантират нормални условия за живот”, допълни Иванов.

Планира се и възстановяване на проходимостта на отводнителното дере до Елпром, в участъка от железопътната линия Варна- София. Съоръжението е затлачено и има вероятност от създаване на проблеми при високо ниво на валежи. Вторият обект е възстановяване на устоичивостта на стоманобетонна конструкция, част от битов колектор Виница Варна след мостово съоръжение. „Там също дерето е с разрушени скатове и има проблем, че са нарушени устроите на колектора Виница Варна. За тези два обекта има осигурени над 2 млн. лева от фонд „Солидарност”,  подчерта Иванов.

Зам.-министър Николова припомни, че фонд "Солидарност” е създаден през 2002 г.  и  цели средства от Европейската комисия да бъдат предоставени на държави-членки, които имат необходимост от финансиране след бедствия. „В рамките на предходната година и половина в България се случиха няколко такива природни стихии. Вследствие на тях имахме възможността да използваме този инструмент, и да осигурим финансиране за покриване на част от щетите настъпили от бедствията”, каза още Николова. По думите й Варна е един от най-пострадалите райони, когато през месец юни на миналата година квартал Аспарухово буквално бе под вода.

"В рамките на фонд "Солидарност” за периода от миналия юни досега МРРБ е кандидатсвал с три апликационни форми за финансиране и подкрепа. Първата касае бедствието от началото на месец юни на миналата година с основен фокус регион Варна, но също така и Югоизтоен район, Северна и Централна България. Общият подсигурен ресурс за щетите, които сме подали към Европейската комисия, са 370 млн.евро. Получихме като финансиране спрямо механизмите малко над 20 млн. лева”, изтъкна Николова.

"По втората апликационна форма, която касаеше бедствието през юли в Северозападна България, получихме 4 млн. Лева, разпределени към четири общини. Те са Мизия Бяла Слатина и Мездра. В ход се изпълняват тези договори и имаме срок от 18 месеца, след като получим финансирането от Еврпейската комисия. В рамките на третото заявление е бедствието от февруари тази година. Очакваме да получим над 12 млн. лева. В това заявление са включени общини на територията на Южен и Централен район и Югозападен район. Те са над 30 общини. Очакваме да получим финалното одобрение на финансиране” , обясни зам.-министърката.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама