Удостоиха Красимир Савов със званието „Почетен гражданин на Шумен”

10:36, 24 сеп 15 / Култура 25 817 Шрифт:
Topnovini
Хореографът Красимир Савов бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Шумен”. Това решиха с тайно гласуване общинските съветници на последната сесия за този мандат. 41 съветници гласуваха, от тях 28 бяха „за”, „против” 5, „въздържал се” 4.

Предложението за удостояването му със званието бе направено от НЧ "Т. Петков" по повод 60-годишния му юбилей и 25 години творчески път.

Красимир Савов е роден на 1 октомври 1955 г. в Шумен. Завършил Института за музикални и хореографски кадри в гр. София и АМТИ – гр. Пловдив със специалност "Български народни танци и хореографска режисура".

От 1979 г. е хореограф на АНТП "Шумен", а от 1987 г. до 1992 г. негов главен художествен ръководител.

От 1993 г. до сега е хореограф на Ансамблите "Мадара" и "Звънче" при читалище "Т. Петков" гр.Шумен.

Сценарист и режисьор е на много танцови постановки на ансамблите, с които те се представят успешно на конкурси и фестивали в страната и чужбина. Танците му "Игри край Тича", "Веселите музиканти", "Как се чука чер пипер", "Ученици", "Шумналии" са поместени в библиотека "Танцово изкуство".

Носител е на орден "Кирил и Методий" І-ва степен. Произведението му "Веселите музиканти" е излъчено за най-добър детски танц през 1987 г. През 1994 г. на Коледното надиграване в гр. Варна печели ІІ-ра награда с музикално-танцовата си творба "Драгоевски сватбен понеделник" в изпълнение на фолклорен ансамбъл "Мадара".

През 2000 г. създаде и режисира грандиозния спектакъл "Шумен изпраща ХХ век", в който участваха над 500 изпълнители.

През 2002 година е удостоен със "Златна лира" — най-високото отличие на Съюза на музикално-танцовите дейци в България.

На международни фестивали е печелил: специалната награда в гр. Шатаньов дьо Фау - Франция с фолклорен ансамбъл "Шумен" и специалната награда на Празника на цветята в гр. Дебрецен, Унгария с детския фолклорен ансамбъл "Звънче".

През годините многократно е осъществявал редица концерт-спектакли, свързани с бележити дати и годишнини, с празници и фестивали в страната и чужбина.

Като Под Председател на Центъра за художествена самодейност организира и осъществява курсове-експедиции из цяла България.

Негов принос са филмите за Данислав Кехайов - "Песента е моят живот", за Иван Вълев – "Маестрото", за Георги Германов - "Без песен не мога", за Володя Стоянов - "Песента брод няма" и "Каракачаните - живот и съдба".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама