Деветото издание на „Пиеро” започва в Стара Загора

09:07, 24 сеп 15 / Култура 25 287 Шрифт:
Topnovini
Деветото издание на Международния куклено-театрален фестивал за вързрастни „Пиеро“ започва днес в Стара Загора.

От 18.00 часа ще бъде даден официален старт на биеналето във фоайето на Държавна опера Стара Загора, половин час по-късно ще започне и първият спектакъл – „Крабат“, словенски увлекателен разказ за доброто, злото, чистотата и приятелството.

 „16 спектакъла, български и чуждестранни, са включени в конкурсната програма. Очакваме 280 гости от България, Испания, Унгария, Полша, Словения и други, като в тази цифра не влизат хората, които помагат от Стара Загора при организацията на фестивала“, информира директорът на Кукления театър в Стара Загора Дарин Петков.

Квалитетно международно жури, с председател д-р Светла Бенева, ще отсее най-добрите сред най-добрите, които ще получат специален плакет в категориите - главна мъжка и женска роля, режисура,  най-добър спектакъл, сценография, авторска музика,  експериментални и нови форми в куклено-театралното изкуство.

По традиция по време на фестивала се организират съпътстващи събития като теоретични семинари, уъркшопове, арт борса, изложби, улично изкуство. „Тази година, нов момент по време на фестивала е уоркшоп по лайтдизайн на тема „Светлината като източник на вдъхновение“. 15 души ще се включат в открит урок на тема осветление и LED ефекти, от 24 до 27 септември“,  допълни Дарин Петков.

Посетителите на Дветето издание на „Пиеро“ ще могат да разгледат и изложбата на български народни носии, с която гостува Архитектурно-етнографски комплекс "Етъра".  

Ще бъдат прожектирани 27 филма, представящи най-доброто от българското класическо и ново анимационно кино. Саксофонист номер едно на Унгария - Виктор Тот - ще зарадва старозагорци с изпълнение на 28 септември, когато е джазконцертът „Road Six Sax“.

„Международният фестивал бе отличен от Международното жури на платформата EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) като носител на знака EFFE label 2015-2016 за качество. Това е признание, че "Пиеро" е сред най-добрите европейски фестивали”, коментира Дарин Петков.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама