От ЕК похвалиха Варна за успешното възстановяване на Аспарухово

07:39, 24 сеп 15 / Общество 25 425 Шрифт:
Topnovini
Варна се е справила блестящо с подготовката на проекти по фонд „Солидарност” и, по-конкретно с този по възстановявавнето на щетите от бедствието в квартал Аспарухово през лятото на 2014 г. Това стана ясно от изявление на Джон Уатер, представител на Европейската комисия (ЕК), отговаряща за фонда в Брюксел, по време на експертна среща, състояла се на територията на квартала.

В посещението в Аспарухово се включиха още Андрея Лампрехт от ЕК, зам.-министърът на МРРБ Деница Николова, експертите в областта на фонд "Солидарност" - Ася Станкова и Добромир Василев, представители на Община Варна - зам.кметът Христо Иванов, директорът на дирекция "Европейски и национални оперативни програми" Ани Николова, Биляна Раева - представител на Община Варна в Брюксел. Експертите на ЕК заявиха още, че са във Варна, за да подпомогнат процеса по реализация на проектите с практически съвети.

"Вие спазихте всички изисквания при подготовката на проектните предложения, съобразихте се изцяло с приоритетите на програмата, което ви направи най-големият бенефициент на безвъзмездно финансиране от фонда от всички останали градове в България. Според нашите правила отпуснатите средства от фонда могат да се използват единствено за възстановяване на функционалните характеристики на разрушените съоръжения. Радваме се, че с общинско,  национално и европейско финансиране вие ще надградите свършеното - чрез озеленяване, социализация и подобряване на цялостната градска среда в района на охранителните канали на Аспарухово", подчерта Джон Уатер.

Фонд „Солидарност“ на Европейския съюз дава възможност за финансово подпомагане на държави членки на общността в случай на голямо природно бедствие. Община Варна получи 12 млн лв. по фонда за справяне с щетите от наводнението в Аспарухово. В момента върви процедура по избор на изпълнител за ремонта на двата охранителни канала. Срокът за изпълнение е 16 месеца, като в рамките на този период ще бъде възстановена водопродимостта и каналите. Предвижда се и ремонт на общо 4 моста по съоръженията, както и заустване на западния канал в морето.

От 10 часа днес се очаква зам.-министър  Деница Николова да даде повече информация за проектите по фонд "Солидарност" на пресконференция в сградата на общината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама