Депутатите продължават ударно със закони за службите

07:23, 24 сеп 15 / Политика 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Очаква се днес народните представители да продължат работата си с приемане на второ четене на законите за военното и цивилното разузнавания.

Проектопромените са лансирани от ГЕРБ и са част от пакет закони за силовите служби. Този за НСО вече бе приет, предизвиквайки негативни реакции от страна на някои партии и гражданското общество.

Промените в закона за цивилното разузнаване предвиждат то да е подчинено на Министерски съвет. Въвежда се и нова фигура за българското разузнаване - инспекторът.  Предлага се той да бъде на пряко подчинение на председателя, но да се назначава от премиера и да има възможност да докладва на него в случай на разпореждане от председателя на конкретна проверка да бъде спряна или да не бъде започната.

Разузнавачите в цивилното разузнаване ще бъдат въоръжени, ще могат да използват физическа сила, включително и помощни средства като еклектрошокови палки, белезници.

Държавна агенция "Разузнаване" може да прилага СРС-та, както и да обработва лични данни на физически лица, без те да бъдат информирани.

Преди да се захванат с тях, депутатите ще довършат закона за училищното и предучилищното образование.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама