Есенен панаир на занаятите завладява Пловдив

06:50, 24 сеп 15 / Общество 25 311 Шрифт:
Topnovini
Близо 50 майстори занаятчии се включват в Есенния панаир на занаятите, който се открива днес в Пловдив. Тази година ще бъдат представени и демонстрирани над 20 занаята - дърворезба, тъкачество, плъстене, грънчарство, ножарство, стъклодухане, стъклопис, свещарство, сладкарство, изработване на худ.керамика, изработване на накити, изработване на национални кукли, изработване на кукли от текстил, шапкарство, килимарство, изработване на художествени тъкани.

Регионалната занаятчийска камара в Пловдив се стреми всяка година да поднася на жителите и гостите на Пловдив нови и интересни прояви. В тази връзка паралелно с Есенния панаир на занаятите се организира Пленер по плъсти който ще се проведе в пространството на „Лапидариум” в Стария град / ако времето е лошо в Данчова къща/.

Плъстените изделия са били познати по цял свят от дълбока древност. Има предположения, че този вид текстил е най-старият, изработван от човечеството. Запазени са дрехи, шапки и килими на 2500-2600 години. Идеята на организаторите е пленера да се превърне в своеобразен празник на майсторството и умението на днешните плъстари.

Пленера ще стартира на днес с представяне на участниците в надпреварата, след което ще бъде обявен регламентът на състезанието, което ще премине през два етапа. В първия всеки майстор по жребий ще работи изделие зададено от Регионален Етнографски музей – Пловдив /изработване на килимче/. Във втория майсторите ще изработят изделие по своя идея. Изработените в първия етап от надпреварата плъстени изделия ще бъдат дарени на Регионален Етнографски музей – Пловдив.

На 24 и 25 /четвъртък и петък/ от 13 до 17 ч. в Бакалова къща ще се проведе безплатен семинар и майсторски клас по плъсти с теоретична и практическа част, воден от майстор Мариета Недкова.

За най-малките ще има  работилнички, в които ще могат да изработят изделие чрез  плъстене.

След приключване на Пленера по плъсти изделията от надпреварата ще бъдат изложени в Галерия „ЗАНАЯТИ” .

Есенен панаир на занаятите е част от традиционните Празници на Стария град, организирани от Община Пловдив, Дирекция "Старинен Пловдив", Общинско предприятие "Туризъм", Регионалната занаятчийска камара и Етнографския музей..

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама